Novi detalji u slučaju prvog čovjeka Nissana: Ghosn prikrio 62 miliona eura

Dodajte komentar

Bivši prvi čovjek Nissan Carlos Ghosn prikrio je osam milijardi jena (62 miliona eura) prihoda, što je mnogo više nego što se prvobitno sumnjalo.  U početku, istražitelji su sumnjali da se radi o skrivanju oko pet milijardi jena (39 miliona eura).

Istražitelji su uhapsili Ghosna, bivšeg predsjednika Nissan-a, u ponedjeljak. On i predstavnik grupe Greg Kelly su potom optuženi za prikrivanje prihoda u iznosu od pet milijardi jena između juna 2011. i juna 2015. Sada je Ghosn osumnjičen za prikrivanje mnogo veće sume, s obzirom da je u naredne tri finansijske godine skrivao tri milijarde jena, izvijestili su japanski mediji Asahi Shimbun i Nikkei.

Iako je Ghosn već iza rešetaka, njemu prijeti još jedna tužba na osnovu ozbiljnih optužbi po japanskom zakonu. Ghosn i Kelly su takođe prikrivali podatke o isplati troškova kotizacija za vrijednosne papire od četiri milijarde jena. U isto vrijeme Nissan je od 2002. Ghosnovoj sestri plaćao 100.000 dolara (88.000 eura) godišnje, iako ne postoje tragovi da je obavljala savjetodavni posao za grupu. Zamjenik glavnog tužioca Shin Kukimoto naglasio je da je Ghosnov primjer “jedna od najozbiljnijih vrsta zločina” na podlozi japanskog zakona o finansijskim instrumentima. Bivšem menadžeru prijeti 10 godina zatvora.

Nissan-ov sedmočlani upravni odbor je u Braziliji rođenog Ghosna, koji je preduzeće vodio gotovo dvije decenije, u četvrtak skinuo sa mjesta predsjednika.

To je spektakularan pad čovjeka koji je obnovio japanski brend i stvorio savez sa francuskim Renaultom i lokalnim konkurenatom Mitsubishi Motor. Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire i njegov japanski kolega Hiroshige Seko su u četvrtak u Parizu izrazili snažnu podršku za nastavak saveza.

U Renaultu svakodnevne poslove umjesto Ghosna privremeno obavlja njegov zamjenik Thierry Bollore. U četvrtak je naglasio da će Grupa ostati fokusirana na “zadatak zaštite Renaultovih interesa i održivosti alijanse”. Odbor direktora Mitsubishi Motorsa će raspravljati o Ghosnu u ponedjeljak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *