Produžena istraga u slučaju Agrokor

Dodajte komentar

Istraga u slučaju Agrokor protiv bivšeg vlasnika te kompanije Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih nedavno je, u skladu zakonskim mogućnostima, produžena za šest mjeseci.

Istraga je produžena za pola godine i trebala bi biti dovršena najkasnije u maju 2019. potvrdio je glavni državni tužilac Dražen Jelenić.

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo u novembru 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna (preko 150 miliona eura).

Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić radnici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorske izvještaje za Agrokor.

Ukupnoj šteti uz Todorićevu navodnu “imovinsku korist” od milijardu i 142 miliona kuna državno tužilaštvo pribraja i dodatnih 320 miliona kuna pribavljenih za “pravnu osobu” krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. novembra ove godine na slobodu izašao uz garanciju od milion i zabranu napuštanja Zagreba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *