EU sprema kaznu za Italiju

Dodajte komentar

EK otvorila je put ka eventualnim finansijskim sankcijama Italiji pošto je ponovo odbila italijanski nacrt budžeta za koji smatra da ne poštuje propise.

“Sa onim što nam je italijanska vlada dala na uvid, vidimo da postoji rizik da zemlja krene u nestabilnost…. Procedura postupka prekomjernog deficita na osnovu duga bila bi opravdana”, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Takva procedura može da dovede i do finansijskih sankcija Italiji.

Potpredsjednik italijanske vlade Mateo Salvini, lider ekstremno desničarske Lige koja zajedno s populističkim Pokretom pet zvejzdica (M5S) vlada u Italiji je rekao da će Italija “učtivo odgovoriti EU”.

Odluka Evropske komisije nije iznenađujuća. Brisel je krajem oktobra odbio nacrt budžeta, što je prvi put u istoriji EU. Italija je odbila da ponovo razmotri svoj nacrt.

Predloženim budžetom predviđen je deficit od 2,4 odsto bruto društvenog proizvoda sljedeće godine, što je tri puta više od ranijih ciljeva. EU odbacuje taj plan pošto se njime neće smanjiti javni dug Italije kako je obećano.

Njen dug od 130 odsto BDP-a duplo je veći od ograničenja u EU. Evropska komisija je u detaljnom izvještaju o italijanskom nacrtu budžeta navela razloge zbog kojeg ga odbija. Izvještaj predstavlja prvu etapu za pokretanje “procedure prekomernog deficita”, koji bi mogao da započne u decembru ili januaru ukoliko to ostale zemlje članice EU odobre.

Ukoliko zaista bude pokrenuta ta procedura i Italija ne revidira svoj nacrt, ta zemlja bi mogla da bude pogođena sankcijama u vrijednosti od 0,2 odsto svog BDP-a, a to je oko 3,4 milijardi eura. Te sankcije bi u teoriji mogle da budu uvedene narednog ljeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *