Vijesti sa berze: Oprez vlada na svim tržištima

Dodajte komentar

Na azijskim berzama u četvrtak trguje se oprezno jer su ulagači nesigurni zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine te očekivanog daljeg povećanja kamata u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,1 posto, nakon nekoliko dana oštrih padova.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Šangaju i Južnoj Koreji pale su, pak, oko 0,4 posto.

Na azijskim berzama vlada oprez, kao i juče na Wall Streetu, gdje su na početku trgovanja cijene dionica osjetno porasle, nakon dva dana oštrog pada, da bi do kraja trgovanja izgubile većinu prethodnih dobitaka.

U oktobru su na svjetskim berzama cijene dionica oštro pale jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i povećanja kamata američke centralne banke. P

Na valutnim tržištima dolar je jutros oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,64 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 96,83 boda.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 112,95 na 113,05 jena.
No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,1395 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1370 dolara.

Što se cijena nafte tiče, i jutros na tržištima nafte vlada nesigurnost. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 16 centi, na 54,50 dolara, dok je na londonskom barel pojeftinio 18 centi, na 63,30 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *