Luštica Bay partner proslave 140 godina diplomatskih odnosa Crne Gore i UK

Dodajte komentar

Ambasada Crne Gore u Velikoj Britaniji u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Velike Britanije i Lušticom Bay, kao glavnim partnerom, organizovala je u Londonu proslavu 140 godina diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Događaj je počeo zvaničnim prijemom kojim su obilježene dugotrajne i snažne veze i istorijska prekretnica u partnerstvu između Crne Gore i Velike Britanije. Odnosi između dvije zemlje su kodifikovani 13. juna 1878. godine, kada je Berlinski sporazum potpisala Velika Britanija, kao i Austro-Ugarska, Francuska, Italija, Njemačka i Rusija, formalno priznajući Crnu Goru kao nezavisnu državu.

Obraćajući se zvanicama, ministar za Evropu, Sir Alan Dankan, istakao je da je proslava 140 godina odnosa između Velike Britanije i Crne Gore upriličena pet meseci nakon što je Velika Britanija bila domaćin uspješnog samita zemalja Zapadnog Balkana u Londonu.

“Crna Gora je sjajan prijatelj, ključni NATO saveznik i evropski partner, i mi dijelimo mnoštvo zajedničkih ciljeva i izazova. Velika Britanija ima vrlo specijalne, istorijske i dugogodišnje odnose sa Crnom Gorom, koje želimo da ojačamo i nastavimo  to partnerstvo“, rekao je Dankan.

Ambasador Crne Gore Borislav Banović

Proslava je održana u poznatoj Lokarno sobi u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije, gdje je priređen i koncert najpoznatijeg crnogorskog i renomiranog svjetskog gitariste Miloša Karadaglića. On je nastupio pred publikom od oko 160 zvanica, među kojima su bili zvaničnici Vlade Velike Britanije, Ambasade Crne Gore, ambasadori EU, članovi mreže ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije i poslanici, kao i crnogorska i britanska poslovna zajednica i crnogorska dijaspora u Velikoj Britaniji.

Karadaglić je izrazio zadovoljstvo što se njegovim koncertom obilježava značajan datum u odnosima dvije države u kojima i sam živi.

„Ovo je posebno veče za mene i pod posebnim sam emocijama, spajajući večeras ove dvije zemlje koje volim. Ovo je rijedak momenat i zahvalan sam svima, a posebno Ambasadi Crne Gore u Londonu i Luštici Bay što su nam omogućili da ovako značajan datum provedemo uz prijatelje iz obje zemlje, muziku i najbolje iz naše zemlje“, rekao je Karadaglić.

Događaju su prisustvovali i mediji iz oblasti biznisa, međunarodnih odnosa i diplomatije, a posluženi su crnogorski nacionalni specijaliteti.

“Kao jedan od najvećih projekata u Jugoistočnoj Evropi, novi grad u Crnoj Gori Luštica Bay ima stanovnike iz 38 svjetskih zemalja među kojima je značajan broj iz Velike Britanije. Iz ove zemlje bilježi se najveće interesovanje iz Zapadne Evrope za Crnu Goru, na što utiče i dobra povezanost Crne Gore i Velike Britanije avionskim saobraćajem”, saopšteno je iz kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *