Naslovne strane dnevnih novina za 20. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Jedino Atlas banka nije dostavila revidirani izvještaj

Od 15 banaka jedna nije dostavila revidirani godišnji finansijski iskaz za 2017, saopštenoje iz Centralne banke, ali nije saopšteno o kojoj banci se radi. Pobjeda nezvanično saznaje da se radi o Atlas banci, koja je ujedno i jedna od dvije ranjive banke. Iz CBCG su kazali da su održali više sastanaka sa angažovanim revizorom u banci koja nije dostavila revidirani izvještaj i da će, na osnovu dodatnih informacija koje očekuju, odlučiti da li će mu biti data saglasnost za obavljanje budućih revizija banaka koje posluju u Crnoj Gori.

Traže stečaj u hiljadu preduzeća

Poreska uprava je kroz reprogram poreskog duga do sada naplatila 42 miliona eura. Zbog nepoštovanja zakona ukinuto je preko 1.200 rješenja. Očekuje se da će u prvom kvartalu naredne godine na inicijativu Poreske uprave stečaj biti otvoren u oko hiljadu preduzeća saopšteno je juče iz Poreske uprave.

Ovjereno 20.000 elaborata

Od početka legalizacije do 1. novembra obrađeno je 20.000 elaborata, kazali su iz Uprave za nekretnine i precizirali da je primljeno 24.133 elaborata, a ovjereno 20.000. – Sve područne jedinice radile su u punom kapacitetu i zato danas imamo visok procenat ovjerenih elaborata kaže se u saopštenju Uprave i dodaje da je podgorička primila 7.000 elaborata.

Vijesti

Dnevne novine

CBCG: Nećemo saopštavati nepravilnosti

Guverner Radoje Žugić i CBCG neće saopštavati utvrđene nepravilnosti i mjere prema bankama koje su pod nadzorom, jer bi to značilo kršenje Zakona o bankama i Pravilnika o tajnosti. “Umjesto toga, CBCG će savjesnim i profesionalnim obavljanjem supervizorske funkcije, nastojati da oporavi banke i na taj način doprinese stabilnosti ovog sektora i finansijskog sistema”, zvanični je stav te institucije.

Za 34 dana do podataka o nafti i gasu u podmorju

Seizmičko istraživanje podmorja za postojanje nafte i gasa na dvije lokacije ispred barske i ulcinjske obale, počelo je juče ujutro i trajaće 34 radna dana, ako aktivnosti budu tekle po planu i vremenski uslovi to dozvole. “Istraživanje na blokovima četiri, pet, devet i deset vrši norveška kompanija ‘Shearwater’ za potrebe koncesionara ENI Novatek. Planirano istraživanje vrši brod ‘Polar Empress’, koji je u crnogorske vode uplovio 14. novembra oko 22 časa. Ovaj brod za prikupljanje podataka prate tri broda za podršku: ‘Ocean Mermaid, ‘7 Waves’ i crnogorski brod ‘Trio Mare'”, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Kroz reprogram duga prihodovano 42 miliona

Kroz reprogram poreskog duga do sada je ukupno prihodovano 42 miliona eura, saopšteno je u Poreskoj upravi (PU). Prema zvaničnim podacima, od toga je tokom ove godine naplaćeno 17,7 miliona, a prošle 24,25 miliona eura. “Preduzeća su do sada kroz reprogram izmirila 33,3 miliona eura dugovanja, pojedinci 5,7 miliona, a javne ustanove 2,92 miliona eura”, kazali su u PU, dodajući da je stopa naplate reprogramiranih obaveza 71,7 odsto.

Dan

Vlada se zadužila 875 miliona eura

Vlada se do sada u ovoj godini zadužila 875 miliona eura, a do kraja godine će iznos zaduženja najvjerovatnije dostići Zakonom o budžetu predviđenih 940 miliona eura, kazali su za “Dan iz Ministarstva finansija (MF). – Država je tokom ove godine realizovala sve kreditne aranžmane planirane Zakonom o budžetu za 2018. godinu, za potrebe obezbjeđivanja nedostajućih sredstava. U vezi s tim, Vlada Ministarstvo finansija, zaključila je ugovor o kreditu sa sindikatom banaka, čime je obezbijeđen iznos od 250 miliona eura, za koji je garanciju izdala Svjetska banka.

Vektra nord u stečaju zbog pola miliona duga

Privredni sud na zahtjev Poreske uprave (PU) uveo je stečaj u firmu Vektra nord, čiji je vlasnik Dragan Brković. Vektra nord, prema poslednjim podacima, Poreskoj upravi duguje za poreze i doprinose na plate 479 hiljada eura. Ta firma je na listi blokiranih preduzeća četiri godine s iznosom blokade od skoro milion eura.

Počelo 3D istraživanje

3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 4, 5, 9 i 10 počelo je juče u ranim jutarnjim časovima i trajaće, ako sve bude po planu i vremenski uslovi to dozvole 34 dana rada, saopštili su iz Uprave za ugljovodonike (UzU). Istraživanje na tim blokovima vrši norveška kompanija hearwater za potrebe koncesionara ENI/Novatek na ovim blokovima. Planirano istraživanje vrši brod “Polar empres, koji je uplovio u crnogorske vode 14. novembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *