Izet Rastoder, slovenački ‘kralj banana’ ulazi u novi biznis

Dodajte komentar

Izet Rastoder, porijeklom iz crnogorske opštine Petnjica i šesti najveći trgovac bananama na svijetu, u Sloveniji nazvan i “kraljem banana” ove godine pojavio se na popisu najbogatijih Slovenaca, na 40. mjestu, uprkos udarcu koji je dobio prije dvije godine propašću Agrokora. Iz popisa potraživanja prema Todoriću jasno je da je Rastoder ostao bez više od pet miliona eura, što ga uvrštava među najveće pojedinačne gubitnike u poslovanju s Agrokorom, pišu Finance.

Pročitaj još: Rastoder u problemu zbog krize Agrokora – Prodaja banana pala 30 posto

Kompanija Rastoder koja je 95% u njegovom vlasništvu, dok 5% ima njegova supruga Hajrija Rastoder, ostvaruje 85% svih prihoda prodajom banana vlastite robne marke. Nedavno je počela ubrzano ulagati u zaustavljene nekretninske projekte, koji im nisu još donijeli prihode. Sada Rastoder ulazi u potpuno novi posao, preradu otpada. Prema pisanju mariborskog lista Večer, prošlog ljeta Rastoder je dao najbolju ponudu za kupovinu prerađivača otpada Gorenje Surovina iz Maribora. Riječ je o jednom od najvećih slovenačkih prađivača otpada s više od 50 godina tradicije.

Rast zbog skupljih banana

Gorenje je sredinom prošle decenije kupilo tu kompaniju, ali je već neko vrijeme pokušava prodati jer je to nestrateška djelatnost za proizvođača kućanskih uređaja iz Velenja kojeg su nedavno preuzeli Kinezi. Prošle godine Surovina je ostvarila solidan prihod od 72 miliona eura i dobit od 2,5 miliona eura, zapošljavajući 320 osoba.

U međuvremenu, Agencija za zaštitu konkurentnosti početkom septembra pokrenula je postupak protiv Gorenje Surovina, Dinosa, Salomona i Recikla, zbog navodne podjele tržišta i izbjegavanja konkurentske borbe. Ako Rastoder uspije kupiti Surovine, grupa njegovih kompanija brzo će doseći 250 miliona eura prihoda.

S druge strane, Rastoder je 2017. značajno povećao prihode, koji se u osnovnoj djelatnosti vraćaju ranijim brojevima, navode Finance. Iznosili su 135 miliona eura, uz dobit iz poslovanja od 10 miliona, što je 67 posto više u odnosu na prethodnu godinu. U bilansu grupe navedeni su prihodi bili nešto niži, 125 miliona eura, dok je neto dobit iznosila 8,1 miliona eura. “S obzirom na sve veću potražnju i smanjenje snabdijevanja, banane su skuplje”, objasnio je Rastoder brzi rast za Finance krajem prošle godine. Rastoder kupuje banane u Južnoj Americi, većinom u Ekvadoru i Kostarici te ih prodaje u Sjevernoj Africi, Iraku, Iranu, Turskoj, Rumuniji, Bugarskoj, zemljama bivše Jugoslaviji i u svim državama EU.

Poslovi s nekretninama

Godine 2014. Rastodera su počela zanimati ulaganja u nekretnine. Kupio je građevinsku jamu u Bavarskem dvoru u Ljubljani koju je kasnije prodao Miroslavu Miškoviću za gradnju hotela Intercontinental. Prošle godine je od države je kupio Villu Tamara na Bledu sa sedam stanova, te kasnije građevinsku jamu na Celovškoj cesti gdje hoće graditi 300 stanova. Od jordanskeg državnog fonda Mawared kupio je hotel Bellevue u parku Tivoli.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *