Etički, ekonomski i ekološki skandal: Koliko se u Evropi baci hrane

Dodajte komentar

Čak 20 odsto evropskog stanovništva živi na ivici siromaštva i nema redovne obroke, i pored toga što se u Evropi godišnje baci 80 miliona tona hrane, izjavio je predsjednik Evropske federacija banke hrane (FEBA) Žak Vandenšrik.

“Hrana je važna svima nama, čak još važnija onima koji ne mogu da je priušte. Oko 20 odsto evropskog stanovništva živi na ivici siromaštva, to je veliki problem našeg društva”, istakao je Vandenšrik na konferenciji “Lideri transformacije društva”.

Kako kaže, ako Evropa hoće da bude lider u dostizanju ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030 UN mora da riješi pitanje hrane. “Bacanje hrane je skandal, i etički, i društveni, skandal po pitanju životne sredine i privredni skandal”, poručio je Vandenšrik.

Dodao je da se veliki dio hrane baca i prije nego što dođe do potrošača, kao i da je bacanje hrane treći najveći zagađivač životne sredine.

On je napomenuo da FEBA ima veliki broj banaka hrane u 23 zemlje u Evropi, među kojima je i Srbija.

“Podijelimo četiri miliona obroka dnevno. Procjena je da bi od 80 miliona tona hrane mogli da povratimo godišnje 20 miliona”, rekao je Vandenšrik.

Napomenuo je da u Evropi ima dovoljno hrane koja je dostupna u Evropi koju treba skupiti. “To je pitanje solidarnosti”, dodao je Vandenšrik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *