U Baru obilježena još jedna “Maslinijada” (foto, video)

Dodajte komentar

Danas je u Baru organizovana sedamnaesta po redu “Maslinijada”. Veliki broj posjetilaca i učesnika, dokazao je da je ova manifestacija značajna za grad i turizam barske opštine.

Kako je kazao predsjednik barske opštine Dušan Raičević, Bar je grad sa najvećim brojem maslinovih stabala u Crnoj Gori i grad u kojem veliki broj porodica živi od maslinarstva

“Danas slavimo najstarije drvo na ovom području. Simbol mira i prijateljstva. Slavimo maslinu, a maslina jeste ime Bara. Maslina je mirila, okupljala, hranila ljude na ovom području vjekovima. Zato je 13 godina slavimo, ponosno slaveći nasu Barsku tradiciju. Maslinarstvo je sigurno najznačajnija privredna grana, a stara maslina na Mirovici svjedoči o hiljadama godina dugoj tradiciji maslinarstva na ovom području”, kazao je Raičević.

Opstina Bar je u ovoj godini kroz program podsticaja poljoprivrede već opredijelila 370 hiljada eura i do sada već dodijelila značajna sredstva za podršku poljoprivrednim proizvodjacima. Za isplatu podsticajnih mjera za razvoj maslinarstva, opstini Bar je u 2018-oj godini podnijeto 34 zahtjeva i po tom osnovu je isplaćeno nesto više od 35 hiljada eura. I za narednu godinu smo planirali značajna sredstva kao podsticaj svim maslinarima i poljoprivrednim proizvodjacima.

Predsjednik organizacionog Odbora Maslinijade Suljo Mustafić,  kazao je da ova manifestacija jako puno znači afirmaciji maslinarstva.

“Naravno znači i da država više brine sada o maslinarima , odnosno o ulaganju u maslinarstvo, putem subvencija, putem izgradnje puteva, putem primjene novih mjera agrotehnike. Mora se više uraditi da taj brend kvalitetnog maslinovog ulja oživi i naravno da se manje ulja uvozi, a da se više trosi domaće”, kazao je Mustafić.

Radana Damjanović iz Ministarstva poljoprivrede kazala je da je Malisnijada postala tradicionalna manifestacija, poznata ne samo kao poljoprivredna već i kao kulturna i turistička manifestacija.

“Maslinijada okuplja najbolje proizvođače ne samo iz Bara već iz cijele Crne Gore i promoviše najbolje lokalne proizvode i gastronomske specijalitete. Nažalost, godina za maslinare nije bila najbolja ali uprkos tome danas vidimo pune štandove, oni su se okupili i to nam je važno. Maslinari će kao i uvijek do sada i ubuduće imati podršku Ministarstva poljoprivrede i kada je proširenje i modernizacija proizvodnje u pitanju, ali je važno da vode računa o svojim maslinjacima i prepoznaju različite vidove podrške da unaprijede kvalitet svojih proizvoda i modernizuju svoju proizvodnju”, kazala je Damjanović.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *