Odobreno novo zaduživanje kod EIB: 40 miliona za 125 kilometara puteva

Dodajte komentar

Vlada će sa Evropskom investicionom bankom (EIB) uskoro potpisati ugovor za kredit vrijedan 40 miliona eura kojim će biti finansirane rekonstrukcije saobraćajnica ukupne dužine 125 kilometara, navodi se u dokumentu usvojenom na jučerašnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.

“Današnja odluka znači realizaciju deset izuzetno velikih projekata: rehabilitacija puta M-8 Pljevlja-Mihajlovica, M-2.1 Barski most-Dobrakovo-Bijelo Polje, M-2 Beranetunel Lokve-Rožaje, M-2 Lepenac-Ribarevine-Poda-Berane i M-2 Kamenovo-PetrovacBar”, rekao je nakon sjednice direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača precizirajući da radovi obuhvataju sanaciju 36 mostova i 22 tunela, zatim dva bulevara sa četiri trake ukupne dužine 31,6 kilometra, kao i nove treće trake dužine preko 20 kilometara.

Početak radova predviđen je za narednu a završetak za kraj 2020. godne. Nova pozajmica kod EIB dio je kredita od 80 miliona eura, dok je procijenjeni trošak cijelog projekta 185 miliona eura.

Prema sugestiji Ministarstva finansija, Vlada je odbila predlog smanjenja akciza na goriva koji su podnijeli poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, Raško Konjević i Draginja Vuksanović-Stanković, navodeći da bi “promjena visine akciza zahtijevala izradu detaljnih analiza, posebno zbog njihovog uticaja na Budžet”. Konjević i Vuksanović-Stanković takođe su istom ministarstvu dostavili i predlog izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica u vezi sa ukidanjem “kriznog” poreza, koji smatraju neustavnim i uvedenim zbog “loših ekonomskih tendencija i nemogućnosti države da servisira svoje obaveze”, ali da su se rastom BDP-a od četiri odsto stekli uslovi za njegovo ukidanje. Vlada je saglasna da i ovaj predlog bude odbijen, te ostaje pri stavu da u cilju dalje konsolidacije budžeta, do kraja 2019. ostane na snazi poreska stopa od 11 odsto na lična primanja veća od prosjeka bruto zarade u 2016. godini.

Kao neosnovan je odbijen i zahtjev za izuzeće ministra finansija Darka Radunovića iz svih postupaka koje vodi Uprava za igre na sreću, što je zahtijevala Lutrija Crne Gore.

Vlada je prihvatila Aneks Ugovora o zakupu lokacije Šas kod Ulcinja, kojim je predviđeno da će zakupac tamošnjeg državnog zemljišta, podgorička kompanija Voli Trade, biti oslobođenja plaćanja 208.600 eura naknade jer je u toj vrijednosti već započela radove na čišćenju i produbljivanju kanala kako bi se spriječilo izlivanje Bojane i Šaskog jezera, “što je od zajedničkog interesa i za državno i za privatno zemljište u okruženju”.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je ponovo imenovala Kemala Đečevića za direktora Fonda Rada, dok je Jovan Martinović novi državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *