Funta ojačala, dolar blizu rekorda

Dodajte komentar

Dolar se u petak na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko od rekorda u 16 mjeseci prema korpi valuta, a među većim dobitnicima bila je funta nakon poruka britanske premijerke Therese May da će sprovesti svoj plan o brexitu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je jutros blagih 0,1 posto, na 96,81 bod, no drži se nedaleko najviših nivoa u 16 mjeseci od 97,69 bodova, koje je u jednom trenutku dostigao početkom nedjelje.

Jen je pritom ojačao 0,3 posto prema dolaru kojim se tako jutros trgovalo po 113,28 jena.

Euro je ojačao prema dolaru za 0,2 posto, na 1,1356 dolara. Investitore je ohrabrila vijest iz Italije da italijanski premijer Giuseppe Conte želi sarađivati s EU-om po pitanju prijedloga budžeta za 2019. godinu koji Brisel nije prihvatio.

Britanska funta u četvrtak je bila pod snažnim pritiskom zbog neizvjesnosti vezanih za dalji razvoj situacije po pitanju brexita nakon ostavke ključnih ministara koje su potresle britansku vladu, podsjeća Reuters.

Funta je u petak ojačala prema dolaru 0,5 posto, na 1,2834 dolara, nakon što je premijerka May poručila da će prema planu Britaniju izvesti iz Evropske unije iduće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *