Wall Street: S&P 500 skliznuo peti dan zaredom

Dodajte komentar
Wall Street

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks pao peti dan zaredom, što je ponajviše posljedica pritiska na finansijski sektor jer se ulagači plaše uvođenja strožih regulacija kada demokrate preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa.

Dow Jones skliznuo je 205 bodova ili 0,81 posto, na 25.080 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,76 posto, na 2.701 bod, a Nasdaq indeks 0,90 posto, na 7.136 bodova.

Najviše je juče pao, 1,4 posto, S&P indeks finansijskog sektora nakon što je demokratska zastupnica Maxine Waters, koja bi u Kongresu trebala postati predsjednica odbora za finansije, kazala da se zalaže za stroža pravila u finansijskom sektoru.

IStakla je da je zabrinuta nastojanjima Feda da smanji kapitalne i zahtjeve po pitanju likvidnosti te da bi centralna banka trebala energičnije nadzirati velike banke.

Oštro je juče pao i tehnološki sektor, za 1,3 posto, što je ponajviše posljedica pritiska na dionicu Applea peti dan zaredom.

Ulagači se plaše da je prodaja iPhonea, glavnog proizvoda tog tehnološkog diva dostigla vrhunac, pa je cijena dionice Applea skliznula daljnjih 2,8 posto.

S druge strane, podršku tržištu pružio je oporavak cijena nafte nakon što su dan prije pale više od 7 posto i pritisnule dionice u energetskom sektoru.

Ulagače je ponešto ohrabrilo i to što su Europska unija i Velika Britanija usuglasile nacrt sporazuma o brexitu i što je britanska premijerka Theresa May dobila podršku ministara za taj dogovor o izlasku Britanije iz EU-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *