Vjetroelektrana na Možuri u funkciji do kraja novembra

Dodajte komentar

Vjetroelektrana na Možuri trebalo bi da počne sa probnim radom do kraja novembra, saznaje Pobjeda. CGES je od prošlog četvrtka do juče, zbog priključenja VE Možura na prenosnu mrežu, isključio DV 110 kV „Bar – Ulcinj“.

Kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering, koja je glavni izvođač radova ovog energetskog objekta, završila je ranije montažu 23 turbine na Možuri. Iz Ministarstva ekonomije su ranije saopštili da je plan malteškog investitora kompanije Enemalta plc da sve instalacije i testiranja budu završeni do kraja septembra i da vjetroelektrana bude spremna za priključenje na elektro-energetsku mrežu CGES-a.

U slučaju uspješnog završetka probnog rada, čije trajanje zavisi od niza faktora, nadležno Ministarstvo održivog razvoja izdaće upotrebnu dozvolu za vjetropark na Možuri, nakon čega slijedi stvarni, komercijalni rad vjetroelektrane. Vrijednost ove investicije je 89 miliona eura, a cijena godišnjeg zakupa, u skladu sa ponudom investitora, iznosi ukupno 186.000 eura, odnosno 0,37 centi po kvadratu i plaća ga investitor u četiri jednake rate.

Projektom je predviđena izgradnja 23 vjetrogeneratora sa po dva megavata (MW) instalisane snage. Ugovorom o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura, državno zemljište je dato u zakup na period od 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage do 46 MW. Država je prvobitno zaključila ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura 2010. godine sa konzorcijumom koji čine španska kompanija Fersa energias renovables i podgorička firma ,,Čelebić“.

Taj investitor je u toku 2015. godine izrazio zainteresovanost za prenos prava i obaveza iz ugovora o zakupu na novog zakupca, odnosno na kompaniju Enemalta plc, čiji je većinski vlasnik Vlada Malte. Vlada je na sjednici početkom septembra 2015. dala saglasnost na prenos ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji te vjetroelektrane.

Vlada je lani dala saglasnost za prenošenje 90 odsto udjela u zavisnoj kompaniji Možura Wind Park sa malteške državne Enemalte na Malta Montenegro Wind Power. – Uključivanjem druge kompanije u zavisnu kompaniju se ne obavlja promjena investitora već samo vlasničke strukture zavisne kompanije.

Naime, investitor i dalje ostaje kompanija Enemalta kojoj nijesu umanjene obaveze koje proističu iz ugovora o zakupu zemljišta, kao i po osnovu ugovora o prenosu ugovora, već se dodatnim uključivanjem druge kompanije u zavisnu kompaniju proširuju sve dosadašnje obaveze i na tu kompaniju – navedeno je u informaciji o realizaciji ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na Možuri, koju je Vlada usvojila krajem avgusta prošle godine.

U skladu sa ugovorom, bilo je definisano da izgradnja vjetroelektrane na Možuri bude završena do 15. novembra prošle godine. Ranije je iz Vlade saopšteno da su rizici kašnjenja u realizaciji ovog ugovora na strani investitora, kao i svi troškovi koji proisteknu usljed kašnjenja krivicom investitora. Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagarantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po MW.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *