Ne mogu svi biti konobari, kuvari, recepcioneri…

Dodajte komentar

Edukacija ugostiljeskog kadra tokom perioda “mrtve” sezone, odnosno od oktobra do aprila, nekada je bila obavezna praksa u hotelima na primorju, posebno u sedam zdanja bivšeg herecgnovskog HTP “Boka”.

Uprava tog preduzeća je redovno organizovala kurseve stranih jezika, kada se zatvore hoteli, sarađujući tada sa Kolarčevim univerzitetom iz Beograda.

Nije bilo kuvara, konobara, sobarice, a da nije govorio bar dva svjetska jezika. O recepcionerima da ne pričamo. Takođe, redovno su organizovane obuke iz ugostitelsjtva, kulinarstva i gastronomije, takmičenja u Opatiji, Dubrovniku, Svetom Stefanu… Danas se čini svako može da bude konobar, kuvar…

Ipak, pojedini hotelijeri i restorateri, svjesni promjena i većih zahtjeva današnjeg turističkog tržišta, stalno edukuju kadar, kako bi održali korak sa savremenim turističkim trendovima.

Picerija i restoran

TO Herceg Novi organizuje besplatne kursve stranih jezika za turističke poslenike. Ali, kako nisu u mogućnosti da po završetku kurseva izdaju sertifikate, u saradnji sa Fakultetom za menadžment organizovano je dodatno usavršavanje, kaže za Radio Jadran dekanica Fakulteta, Irena Bilafer.

“Na Fakultetu postoji licencirani centar za strane jezike, pa ti ljudi dolaze kod nas na nastavak kurseva. Nakon toga mogu polagati test i dobiti sertifikat”, objašnjava ona.

Uprava restorana Papagaj u Đenovićima svake godine uoči glavne sezone za zaposlene organizuje sedmodnevne edukativne seminare, istakla je za Radio Jadran menadžerka, Vanja Vuković.

“Jednom, ponekad i dva puta u godini dolazi nam profesorka sa novosadskog Univerziteta, Snežana Gagić. Posljednji kurs organizovali smo pred ovu ljetnju sezonu. Kursvima pokrivano finese u restoranskom ugostiteljstvu. Služenje i servisranje jela, uparivanje vina, obraćanje gostu i sve ono što zaposleni tokom školovanja propuste ili zaborave”, objašnjava ona.

Mišljenja je da u Herceg Novom nema puno dobrih restoranskih konobara, zbog čega su ovakve dodatne edukacije veoma važne za pozicioniranje na tržištu.

U hotelima kompanije Carine ove godine nije organizovana obuka, ali ranijih godina zapolseni su imali mogućnost učenja francuskog jezika, zbog strukture gostiju, kojih je najviše bilo iz ove zemlje.

U ovoj kompaniji obuka novih zaposlenih teče paralelno sa njihovim radnim angažmanom, objašnjava direktor, Čedomir Popović.

“Imamo starije menadžere koji obave razgovor sa njima, daju uputstva, pomažu im, jer svaki hotel ima svoj program, pa dok to ne savladaju. Uputimo ih u pravila koja tražimo. Pomogne im se maksimalo i uglavnom, onaj koji hoće da radi, brzo se i snađe”,  navodi on.

Onogošt school – Centar za obrazovanje odraslih

U okviru grupacije koja gazduje hotelom Lighthouse i Gradskom kafanom, a uskoro i restoranom na Škveru, otvorena je škola pod nazovom “Onogošt school – Centar za obrazovanje odraslih”, koja u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje obavlja kvalifikaciju i prekvalifikaciju radnika.

Kako je kazao menadžer projekta, Željko Vlaović edukacija se obavlja za sve zainteresovane, a ne samo za zaposlene u ugostiteljskim objektima Lighthouse of Montenegro kompanije.

“Ako je neko završio za trgovca, a hoće da bude konobar, mi obavljamo edukaciju u skladu sa planom koji je usvojla Crna Gora, odnosno Centar za obuku kadrova. Trenutno u hotelu obučavamo tri recepcionera, preko Zavoda za zapošljavanje, koji finansira taj projekat i jednim dijelom daje naknadu onima koji prolaze edukaciju”, objašnjava on.

Kurs za repcepcionera započet je 1. oktorba, a traje šest mjeseci. Kursevi za konobare, poslastičare i kuvare traju malo kraće. Bili su otvoreni, ali u ovom roku nije bilo zainteresovanih.

Onogošt school je licencirana škola za edukaciju i svi polaznici dobijaju sertifikate sa kojima mogu da konkurišu gdje god se traži pozicija za koju su se i edukovali. Obuka se sastoji iz teorijskog i praktičnog dijela.

Svi nezaposleni koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje mogu se prijaviti na neki od mnogobrojnih kurseva, koji ne pokrivaju samo ugostiteljske profesije.

U Zavodu za zapošljavanje u Herceg Novom kazali su nam da na evidenciji trenutno ima jako malo zainteresovanih za ugostiteljska zanimanja.

Pored škole Onogošt, saradnju imaju i sa Radničkim univerzitetom, na kojem odrasli uče uglavnom engleski i ruski jezik. Obrazovanje za sticanje ključne vještine realizovano je za 57 nezaposlenih lica i to 39 kurs engleskog jezika i 18 kurs ruskog jezika.

Izvor: Radio Jadran

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *