Naslovne strane dnevnih novina za 15. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Vjetroelektrana u funkciji do kraja novembra

Vjetroelektrana na Možuri trebalo bi da počne sa probnim radom do kraja novembra, saznaje Pobjeda. CGES je od prošlog četvrtka do juče, zbog priključenja VE Možura na prenosnu mrežu, isključio DV 110 kV “Bar Ulcinj. Kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering, koja je glavni izvođač radova ovog energetskog objekta, završila je ranije montažu 23 turbine na Možuri. Iz Ministarstva ekonomije su ranije saopštili da je plan malteškog investitora kompanije Enemalta plc da sve instalacije i testiranja budu završeni do kraja septembra i da vjetroelektrana bude spremna za priključenje na elektro-energetsku mrežu CGES-a.

Knežević obezbijedio pola miliona eura

Na odluku o tome da li će kompanija “Meljine kompleks” otići u stečaj ipak će se sačekati, jer je najučerasnjem ročištu za ispitivanje stečajnih razloga njihov advokat Saša Vujačić podnio notarski zapis o deponovanju 536.000 eura kojima bi trebalo da budu plaćeni svi dugovi.

Duguju 479 hiljada

Sudija Blažo Jovanić trebalo bi da u naredna tri dana donese odluku o prijedlogu Poreske uprave da se, zbog duga od 478,9 hiljada eura, uvede stečaj u kolašinsku kompaniju Vektra Nord. Kompanija Vektra Nord je, prema izvještaju privremenog stečajnog upravnika Saše Zejaka, u blokadi više od tri godine.

Vijesti

Dnevne novine

Premijer Marković na samitu Startup Europe

Predsjednik Vlade Duško Marković učestvovaće danas na Samitu Startup Europe u Sofiji, čiji je cilj povezivanje kreatora startap sistema država Centralne i Istočne Evrope i Zapadnog Balkana i isticanje inovacionog potencijala ta dva regiona. Marković će, kako je saopšteno iz Vlade, govoriti na panelu Transfomacija Zapadnog Balkana u region pogodan za razvoj startapa, na kojem je najavljeno i učešće i premijera Srbije Ane Brnabić i Makedonije Zorana Zaeva.

Rudarima Boksita će povezati radni staž

Bivšim rudarima nikšićkih Rudnika boksita, koji imaju privremena rješenja o penzijama, trebalo bi da u roku od sedam dana bude povezan radni staž, saopšteno je njihovim predstavnicima na sastanku u Privrednom sudu. Predstavnik bivših rudara Ljubomir Milović rekao je da im je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić obećao povezivanje radnog staža za 2009. i 2010. godinu.

Rješenje privrednicima nameće dodatne troškove

Nacrt zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga trebalo bi povući iz zakonske procedure, jer rješenje koje se nudi nameće dodatne troškove privrednicima i skupo je za Poresku upravu (PU), smatraju u Montenegro biznis alijansi (MBA). Zaključak privrede, kako su kazali u MBA, je nova biznis barijera primarno zbog dodatnih troškova koji se nameću firmama i posebno zbog uvođenja elektronske fiskalizacije kompanijama koje posluju isključivo žiralno.

Dan

Vlada krši zakon da izbjegne rebalans

Vlada danas na sjednici neće usvojiti Predlog Zakona o budžetu za narednu godinu, niti će ga poslati Skupštini, čime će prekršiti Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim je propisano da se predlog utvrdi i pošalje Skupštini do 15. novembra, potvrdilo je “Danu više izvora bliskih Vladi. Ovu informaciju je Mini biznis zvanično potvrdio i v.d. direktora Direktorata za budžet Bojan Paunović.
Razlog za neusvajanje Predloga Zakona o budžetu, koji je usvojen na Komisiji za ekonomsku politiku (KEP), je Zakon o državnoj upravi kojim je praktično uslovljeno usvajanje budžeta.

Od turizma očekuju milijardu eura

Crna Gora ima sve predispozicije za ostvarivanje velikog uspjeha u turizmu, saopštila je generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj u Ministarstvu finansija Iva Vuković i dodala da se u ovoj godini očekuje prihod od milijardu eura.

Plate ispod prosjeka

Iako je zvanično prosječna zarada u državi, prema poslednjim podacima Monstata, 512 eura, u 18 opština plate su ispod tog prosjeka. Pet opština na nivou države moglo se pohvaliti platom na nivou prosječne ili nešto većom, dok podataka za novu crnogorsku opštinu Tuzi za sada nema.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *