Iran: Pogubljen trgovac zlatom zbog špekulacija

Dodajte komentar

Iran je u sredu pogubio dvojicu ljudi, od kojih jednog trgovca nazvanog “Sultan kovanog novca”, zbog učešća u masovnoj trgovini zlatom vrijednosti stotina miliona dolara, čime su se okoristili od krize iranske valute, objavila je agencija Mizan.

Pogubljeni su Vahid Mazlumin i njegov saučesnik Mohamed Esmail Gasemi, osuđeni zbog “zemaljske korupcije” što je najteža optužba u Iranu pošto su “formirali i upravljali mrežom koja je destabilizovala privredu”, kaže Mizan, onlajn agencija povezana sa pravosudnom vlasti.

Iran je ove godine imao oštar pad privrede, pošto su se maja Sjedinjene Države povukle iz Međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine, i ponovo uvele jednostrane sankcije protiv Teherana.

Mnogi Iranci su požurili da obezbijede svoje uštedjevine kupovinom deviza i dragocenih metala, što je dovelo do brze devalvacije riala od skoro 70 odsto u odnosu na dolar i do učetvorstručavanja cijene zlata.

Policija je rekla da je Mazlumin uhapšen jula, s “najmanje dvije tone zlatnika”.

Transakcije njegove mreže su procijenjene na stotine miliona dolara.

“Ta detaljna mreža je destabilizovala privredu kroz kupovinu, prodaju i krijumčarenje deviza i zlatnika”, napisala je agencija Mizan.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *