Vlasnici tvrde: Kućice ne smetaju toku Bojane

Dodajte komentar

Vlasnici kućica u zonama na desnoj obali zapadnog rukavca Bojane, koje su Programom privremenih objekata predviđene za rušenje, tvrde da njihove lokacije ne predstavljaju smetnju drenažnim i drugim radovima na boljoj protočnosti rijeke. Oni se protive namjeri Ministarstva održivog razvoja i turizma da im ukloni objekte, apelujući na kompromis.

Katalogom za period od 2016. do 2018. bile su predviđene crvene, narandžaste i zelene zone. Crvenom bojom označen je pojas na samom ušću, na desnoj obali desnog rukavca rijeke. Na tom potezu, računajući i zaleđe, prije dvije godine bilo je oko 30 montažnih objekata, a sada ih je manje od deset. Ministarstvo održivog razvoja i turizma na tom dijelu obale planiralo je drenažne radove zbog proširenja ušća rijeke, a sa uklanjanjem objekata, prema planiranoj dinamici iz plana, kasni cijelu godinu.

Narandžastom bojom označena je zona, takođe, na desnoj obali desnog kraka, u predjelu gdje rijeka dijelom zalazi u kopno. Bilo je planirano da oko 35 postojećih objekata bude, prvobitno, uklonjeno do 2020. godine. Sagovornici “Vijesti” kazali su da sa vlasnicima tih objekata, Morsko dobro od početka nove godine više neće zaključivati ugovore o zakupu državnog zemljišta, što znači da će oni biti uklonjeni prije planiranog roka. Ostali dio predstavlja zelena zona, što ne znači da je dozvoljena nova gradnja. Naprotiv, iz Ministarstva su saopštili da više neće dozvoliti postavljanje i gradnju novih kućica, te da će svim investitorima koji ne budu imali zaključene ugovore sa Morskim dobrom objekti biti srušeni.

Akcija uklanjanja objekata u crvenoj zoni trebalo je da počne krajem prošlog mjeseca, ali je ona odložena do izbora nove kompanije kojoj će biti povjereno rušenje. U Ministarstvu tvrde da će uskoro biti raspisan novi tender.

Vlasnik objekta u crvenoj zoni Momo Vukčević kaže da je njegova kućica od obale udaljena oko 80 metara i da ne vidi razlog zašto bi ona bila prijetnja drenažnim radovima na ušću rijeke.

“Ostajem otvoren za svaki dogovor sa Ministarstvom i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom. Pozivam ministra da sa saradnicima dođe i lično se uvjeri koliko kućica Moma Vukčevića smeta za bilo kakve radove na Bojani”, kazao je Vukčević “Vijestima”.

Vlasnik kućice u narandžastoj zoni Željko Rolović tvrdi da Projektom održavanja protočnosti desnog rukavca Bojane u zoni njenog ušća iz 2011. godine i projektom vodnog uređenja Skadarskog jezera i rijeke Bojane, čiji je koordinator bila Crnogorska akademija nauka i umjetnosti iz 2010, nije nigdje navedeno da kućice u kataloškoj zoni 2 smetaju uređenju samoga ušća i obezbjeđenju njegove protočnosti.

“Za duboku i detaljnu analizu najboljih stručnjaka iz ove oblasti je i pitanje šta bi bili kada bi se prokopao rukavac koji je do prije nekoliko godina postojao u toj zoni, i da li bi on zbog lošeg protoka rijeke ubrzo nakon toga bio ponovo zatvoren. Svjedoci smo i ove godine da je mehanizacija konstantnim angažovanjem na račvi pomogla bržem protoku na ušću, ali i jedva uspijevala da održi normalno protočnost rijeke”, kazao je Rolović.

Vukčević je na Bojani od 2008. godine i za svoju kućicu izgradio je septičku jamu od devet kubika.

“Mislim da i komšije imaju septičke jame, tako da smo za razliku od mnogih drugih, zaštitili životnu sredinu. Stoga mislim da nije kasno i da bi obrađivači novog programa privremenih objekata trebalo da uklope i naše kao legalne”, kazao je Vukčević.

Vlasnik objekta u narandžastoj zoni Željko Bevenja kaže da niko nije protiv razvojnih projekata. On je pozvao Ministarstvo na kompromis.

“Ovako imamo osjećaj i da smo ih na vrh Rumije postavili, smetali bi boljoj protočnosti Bojane”, kaže Bevenja.

Rolović je istakao da niko od vlasnika iz narandžaste zone ne želi da smeta velikim projektima koji bi omogućili valorizaciju Bojane i ostrva Ade.

“Interes pojedinaca nikada i nigdje ne smije biti iznad interesa velikih planiranih investicija. Svjesni smo činjenice da dobro investiciono planiranje naročito u turizmu, kao prvoj privrednoj grani Crne Gore, mora biti poštovano od svakog pa, naravno, i od nas koji smo direktno ugroženi. Siguran sam da će se naći neko kompromisno rješenje, pogotovo zbog činjenice da u ovoj zoni ima i ribarskih porodica koje hrane svoju mnogobrojnu porodicu već više decenija”, kazao je Rolović.

Vukčević: Ruše urednim platišama

Vukčević kaže da ga čudi da je cijela akcija rušenja svedena na četiri objekta i dvije platforme.

“Za tri objekta donijeta su pravosnažna rješenja o rušenju, a tri su još u upravnom postupku. Radi javnosti, riječ je o ljudima koji su uredno izvršavali sve svoje obaveze prema javnom preduzeću”, kazao je Vukčević.

Bevenja: Skratili rok i ne daju da izmjestimo objekte

Bevenja kaže da je zatečen informacijom da će njegova kućica biti uklonjena prije planiranog roka 2020.

“Svi mi imali smo druge planove za te dvije godine. Sada smo suočeni sa ne baš korektnom namjerom ministarstva da nas iseli prije vremena. Ne razumijem zašto se nama koji uredno plaćamo sve obaveze, ne dozvoli da izmjestimo objekte na druga mjesta u blizini. Kažu nam da nema više mjesta, a ja ih podsjećam da sam ovdje od prvog plana i kataloga i da je od tada do danas upisano više od 200 novih objekata, a i još uvijek se gradi”, kazao je Bevenja.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *