Novi udar na Google i Facebook: Merkel najavila predlog digitalnog poreza u EU

1 komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će digitalni porez u Evropskoj uniji biti predložen na sastanku evropskih ministara financija najkasnije u decembru ove godine, objavio je portal t-online.de.

„Razgovaramo o tome s Francuskom. Napominjem, ne govorimo o tome da li da oporezujemo digitalne kompanije, već o tome kako da to učinimo. Predlog ćemo imati u prosincu”, rekla je Merkel u intervjuu za taj portal objavljenom u utorak veče.

Francuska je već dugo glavni zagovornik tog poreza, no francuski funkcioneri sve su više frustrirani zbog njemačkog oklijevanja oko pojedinosti vezanih za taj porez, nakon što je Berlin načelno prihvatio tu ideju u junu. Nakon mjeseci teškog lobiranja, francuska vlada saopštila je kako se ideji protive samo Danska, Švedska i Irska.

Njemačka je ove nedjelje objavila da favorizuje predloženi plan EU o oporezivanju prometa velikih internet kompanija poput Googlea i Facebooka, za koje EU funkcioneri tvrde da nepošteno plaćaju manji porez od ostalih kompnija.

Najave Angele Merkel dolaze u trenutku kad se njemačka vlada priprema predstaviti strategiju razvoja umjetne inteligencije (AI), koja bi trebalo da najvećoj evropskoj ekonomiji pomogne da se prilagodi digitalnoj eri. Prema nacrtu plana, koji je Reuters dobio na uvid, njemačka vlada je izdvojila oko 3 milijarde eura za istraživanje i razvoj AI.

„Naš budući prosperitetzavisi od toga, kao i to možemo li i kako odbraniti naše evropske vrijednosti u pogledu dostojanstva pojedinaca i zaštite privatnosti u digitalnom dobu”, rekla je Merkel.

Njemačka je decenijama predvodila po industrijskim inovacijama, no njemački političari su prekasno shvatili da je njemački izvozni model, temeljen na tradicionalnoj proizvodnji, ranjiv te da sada mora nadoknaditi zaostatke. Snažan ekonomski rast, već devetu godinu za redom, mnoge kompanije previše je zaokupio, pa nisu na vrijeme planirale digitalnu budućnost.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • i treba

    upravo je u američkim medijima izašla suština marketing strategije koju je FB primjenjivao a da ne bude kriv jer je dozvolio fake news kampanje za političke uske interese: Delay, Deny and Deflect.

    ako je ovo suština biznis modela, onda je to kraj – konačno se ispostavilo da geek-ove taman kao i bogataši nisu korisni ekonomskom razvoju na dugi rok

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *