Kosovo, fabrika clickbait radnika

Dodajte komentar
Termin “lažne vijesti” u svakodnevnu je upotrebu ušao prije otprilike dvije godine, kada je, primarno na Facebooku, krenula lavina izmišljenih članaka koji su promovisali namjerno izokrenute činjenice – a sve kako bi pokušali uticati na ishod predsjedničkih izbora u SAD-u.

No, nije samo SAD uključen u ovu igru. Otkriveno je tada kako je gotovo cijeli jedan grad, makedonski Veles, živio od generisanja lažnih vijesti koje su trebale pomoći Donaldu Trumpu. Oni koji su se tim poslom bavili navodno su u zarađivali i do 30 hiljada eura mjesečno od reklama na vrlo “klikanim” lažnim vijestima.

Facebook je u međuvremenu postrožio algoritme i pravila pa je širiti lažne vijesti postalo teže i manje unosno, no praksa i dalje postoji. BBC je ovoga puta razgovarao s “trgovcima klikovima” s Kosova. Oni sada izmišljaju i dijele senzacionalističke clickbait vijesti, te ih prodaju u zatvorenim Facebook grupama – a kupci ih potom putem raznih stranica s desetinama hiljada “lajkova” distribuiraju i na njima zarađuju.

Autori generičkih i očigledno lažnih, ali profitabilnih clickbait članaka na Kosovu na ovaj način sada zarađuju stotinjak eura na dan. Zaradu su, dakako, snizili Facebookovi algoritmi, jer je donedavno mogla dostići i oko 600 eura dnevno. Publika koja danas klika na ovakve “vijesti” većinom dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva, članci se sve manje tiču politike, a kakva-takva zarada ipak je prisutna.

“Hiljade ljudi na Kosovu bavi se ovime”, rekao je za BBC jedan od trgovaca, i napomenuo kako 40% mladih Kosovara piše clickbait vijesti.

Prihodi najviše zavise od toga koliko dobro se neko može snaći u varanju Facebookovih sistema, i koliko može skupiti pratitelja na stranicama koje šire ovakve članke. Više o ovom poslu koji cvjeta na Kosovu možete vidjeti u priloženoj emisiji BBC Click emitovanoj ovog vikenda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *