Francuska najavila pomoć siromašnijim građanima pri kupovini goriva

Dodajte komentar

Francuska vlada najavila je u srijedu niz mjera pomoći porodicama slabijeg imovinskog statusa kako bi otklonila najavljene proteste zbog poskupljenja goriva. U proteklih godinu dana akcize na dizel porasle su oko 23 posto a one na standardna goriva 15 posto.

Litra dizela trenutno košta 1,51 euro, najviše od početka 2000-ih. Povećanje cijena dizela izazvalo je buru nezadovoljstva u ruralnim područjima i manjim gradovima, koja se očitovala u prijetnji udruga blokadom lokalnih saobraćajnica i autoputeva ove subote.

Za subotu je najavljeno nekih 600 protesta diljem zemlje. Pokret „žutih prsluka”, nazvan po sigurnosnim reflektirajućim jaknama koje su nosili protestanti, najnoviji je u nizu udaraca vladi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Nezadovoljni građani smatraju da politika francuskog predsjednika ide na ruku onima s višim primanjima koji uglavnom žive u gradovima a šteti ruralnom stanovništvu.

Premijer Edouard Philippe u srijedu je otklonio mogućnost odustajanja od najavljenog povećanja poreza na dizelska goriva ali je obećao pomoć onima slabijeg imovinskog statusa u pokrivanju troškova.

„Shvatili smo da Francuzima treba pomoć u (ekološkoj) tranziciji, koja je teška”, rekao je Philippe.

S obzirom na to da se rast troškova života pretvorio u jedan od najvećih izazova Macronova mandata, premijer je najavio da će subvencije za potrošnju energije ubuduće dobijati 5,6 miliona domaćinstava, u odnosu na dosadašnjih 3,6 miliona.

Država će takođe porodicama s niskim primanjima udvostručiti naknadu za zamjenu i uništenje starih vozila koja zagađuju vazduh i proširiti je na ukupno milion vozača takvih vozila kroz razdoblje od pet godina. Najavljuju i poreske kredite za one koji vozila u velikoj mjeri koriste za rad.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *