Poništen stečaj u Lenki

Dodajte komentar

U ponovljenom postupku pred Apelacionim sudom Crne Gore preinačena je odluka Privrednog suda od 18. jula ove godine i odbijen zahtjev osam bivših radnika da se pokrene stečajni postupak u preduzeću za proizvodnju obuće Lenka iz Bijelog Polja.

Više od 50 bivših radnika, a sada povjerilaca Lenke koji po osnovu potraživanja i sudskih presuda potražuju oko 450 hiljada eura strahuju da će ostati bez novca.

To je “Vijestima” juče potvrdio predstavnik radnika Milojica Radojević i najavio da će već danas Privrednom sudu predati novi zahtjev za pokretanje stečaja u ovom preduzeću.

“Podnijećemo novi predlog za pokretanje stečaja. Izigrani smo i opljačkani”, kazao je Radojević.

On je ogorčen što je Apelacioni sud svoju posljednju odluku donio u korist predsjednika odbora direktora Lenke Raifa Hodžića, za kojeg Radojević, kao jedan od bivših šefova, tvrdi da je “firmu uništio, radnike rasturio, a djelove imovine prodavao za svoj račun”.

Apelacioni sud je novom odlukom utvrdio da se “ne može prihvatiti zaključak prvostepenog suda da dužnik Lenka nije postupala u skladu sa Planom reorganizacije, jer je ista objavljivanjem oglasa radi prodaje nepokretnosti”, nakon razrješenja prethodnog upravnika upravo, vršila mjeru propisanu planom kako bi se namirili predlagači i ostali povjerioci prvog isplatnog reda.

Novu presudu je donijelo Vijeće Apelacionog suda u kojem su bili Ramo Striković (predsjednik), Katarina Đurđić i Marijana Pavićević, kao izvjestilac u predmetu.

Razlog zašto imovina u stečajnom postupku nije mogla biti prodata do sada, a povjerioci namireni je dvo i po godišnje kašnjenje Savjeta za privatizaciju koji je tek 6. juna ove godine (nakon pokretanja stečaja) izdao pozitivno mišljenje za pretvaranje prava korišćenja Lenke nad katastarskim parcelama u pravo svojine.

Zahtjev za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine podnijet je još početkom 2016. godine, a Apelacioni sud je sad utvrdio da je to bila “nesumnjivo značajna činjenica za realizaciju prodaje nepokretnosti, kao jedine mjere za isplatu ovih povjerilaca”.

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić 18. maja ove godine prihvatio je zahtjev bivših radnika Lenke i pokrenuo stečaj u preduzeću zbog nepoštovanja plana reorganizacije.

Apelacioni sud je ljetos poništio prvo rješenje o pokretanju stečaja i vratio predmet Privrednom sudu na ponovno odlučivanje. Privredni sud je, međutim, opet pokrenuo stečaj, a sada je i ta odluka preinačena i zahtjev bivših radnika Lenke odbijen.

Bivši radnici su prvobitno prema podacima iz prvog isplatnog reda potraživali oko 118 hiljada eura, kao i dodatno oko 170.000 eura prema sudskim presudama. Njihovo ukupno potraživanje, u međuvremenu, uvećano je sa zakonskim kamatama.

Za stečajnog upravnika bio je imenovan Saša Zejak, koji je, takođe, bio u čudu nakon što je dobio novu odluku Apelacionog suda.

Bjelopoljska firma je prije nekoliko godina bila u stečaju, a u prvoj polovini 2016. potvrđen je plan reorganizacije, koji do danas nije ispunjen, niti bivšim radnicima isplaćena potraživanja. Prije potvrđivanja plana, Lenka je izmirila obaveze prema Poreskoj upravi čija su potraživanja bila svrstana u drugi isplatni red.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *