Deutsche Boerse uvela segment zelenih obveznica

Dodajte komentar

Deutsche Boerse u ponedjeljak je izvijestila da je ustanovila novi trgovinski segment ‘zelenih obveznica’ za investitore zainteresovane za projekte povezane s očuvanjem prirodne sredine.

Novi segment sadrži 150 obveznica koje će koristiti banke, preduzeća, gradske uprave i države za finansiranje projekata za zaštitu klime i generalno za očuvanje okoline.

„Sa svojom ponudom, Deutsche Boerse reaguje na rastuću globalnu potražnju za održivim finansiranjem. Investitori koji vrednuju ekonomske i ekološke aspekte sada lako mogu pronaći obveznice s odgovarajućim strategijama,” stoji u saopštenju te kompanije, koja upravlja Frankfurtskom berzom.

Segment uključuje obveznice njemačke državne razvojne banke KfW, Evropske investicijske banke (EIB), proizvođača automobila Toyote, švedskog grada Gothenburga te francuske i belgijske obveznice.

Obveznicama, koje su uvrštene na raznim evropskim berzama, moći će trgovati privatni i profesionalni ulagači. Odabrane su u skladu s Načelima zelenih obveznica, koje je postavilo Udruženje međunarodnih tržišta kapitala.

Trend održivih investicija ubrzao se zadnjih godina podstaknut javnim objavama niza banaka i osiguravajućih kuća da se povlače iz ulaganja u fosilna goriva.

Japanska Toyota, recimo, koristi sredstva kako bi promovisala ekološki prihvatljive motore, dok Gothenburg finansira postrojenja za bioplin te električna vozila za njihove administrativne i gradske kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *