Cijena za Brodogradilište niža četiri puta

Dodajte komentar

Ni nakon tri godine od otvaranja stečaja u Jadranskom brodogradilištu Bijela, imovina ovog preduzeća još nije rasprodata. Stečajni upravnik Žarko Ostojić raspisao je deseti javni poziv za prodaju poslovnih prostora, kancelarijskog namještaja, zemljišta i stana ukupne vrijednosti 4,5 miliona eura.

Kako su dosadašnji pozivi za ovu imovinu bili bezuspješni, vrijednost se smanjivala, pa je sada hiljadu kvadrata poslovnog prostora i kancelarijski namještaj moguće kupiti četiri puta jeftinije od procijenjene vrijednosti, odnosno milion, a ne četiri miliona eura.

Ponude za kupovinu imovine brodogradilišta moguće je dostaviti do 7. decembra, kada će u Privrednom sudu u Podgorici biti javno otvaranje ponuda.

Stečaj u brodogradilištu otvoren je prije tri godine na predlog Poreske uprave zbog duga od šest miliona eura. Brodogradilište je nastavilo rad, kako bi se okončali započeti poslovi, a od prodaje imovine namirili povjerioci. Kako nije bilo izjava o namjeri za reorganizaciju, sud je sproveo postupak bankrotstva.

Prvom djelimičnom diobom, prije dvije godine, u potpunosti su namireni povjerioci prvog isplatnog reda u iznosu od 4,4 miliona eura, kao i drugog isplatnog reda u iznosu od 1,7 miliona eura. Tada je namireno i 4,2 miliona eura odnosno 47,2 odsto potraživanja povjerilaca trećeg isplatnog reda. Godinu kasnije raspoređeno je dodatnih 3,7 miliona eura.

Konačna presuda

Vrhovni sud je potvrdio presude Privrednog i Apelacionog suda kojima je bivšem predsjedniku odbora direktora Jadranskog brodogradilišta Stanku Zlokoviću odbijen zahtjev za isplatu 43.000 eura otpremnine. Zloković je ovaj postupak pokrenuo nakon što njegovo potraživanje u stečaju nije bilo priznato. Nakon dvije presude Privrednog, a onda i Apelacionog suda, Vrhovni je stavio tačku na ovaj spor.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *