Crnogorski vodiči imaju velike probleme u Hrvatskoj

Dodajte komentar
Dubrovnik

Činjenica da crnogorski turistički vodiči ne mogu da vode ture po Hrvatskoj predstavlja ozbiljan problem, koji nanosi štetu i otežava rad organizatorima putovanja i vodičkoj službi, saopštio je predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), Dragan Ivančević.

Ivančević, međutim, ističe da pravila nijesu ista kada su u pitanju hrvatski vodiči, koji usljed izostanka kontola vode ture po Crnoj Gori.

„Jedina mogućnost da se to riješi je da se dvije države dogovore i da nam olakšaju poslovanje ili, ukoliko to nije moguće, da i naša država pokaže snagu i autoritet i uvede recipročno iste mjere”, poručio je Ivančević.

On je dodao da je Odbor PKCG više puta razmatrao tu problematiku, koja je vrlo komplikovana i nanosi ozbiljne štete organizatorima izletničkog programa i Udruženju vodiča.

„Po nama bi bilo dobro da crnogorski vodiči mogu normalno da vode grupe kad su na turi, a da angažuju hrvatskog kada se radi o posebnom lokalitetu, kao što je organizacija izleta za Dubrovnik. Normalno je da se lokalni vodič angažuje kod posjete starim, urbanim i sakralnim jezgrima, ali da se kod grupe na turi dozvoli crnogorskim vodičima da vode grupu”, rekao je Ivančević.

On je saopštio da pravila, prema informacijama koje dobijaju od turističkih agencija i Udruženja vodiča, nijesu ista za hrvatske vodiče u Crnoj Gori, koji vode ture bez ikakve kontrole.

Ivančević je kazao i da su u Hrvatskoj kazne, pogotovo za transfere, veoma visoke i jako radikalne, kao i da postoji mogućnost zabrane ulaska u tu zemlju.

On je naveo i da gosti koje dovode turoperateri čarterom na dubrovački aerodrom i koji odatle idu u Crnu Goru, nijesu ravnopravni sa onima koji ostaju u Hrvatskoj.

„Ima puno turoperatera koji idu čarterom na dubrovački aerodrom i tu dijele goste koji ostaju u Hrvatskoj ili idu u Crnu Goru. Oni ne dozvoljavaju da predstavnik lokalnog agenta koji čeka goste turoperatora na aerodromu, turiste sačeka kod ulaza, već u vozilu”, rekao je Ivančević.

On je dodao da goste koji idu u Crnu Goru nema ko da sačeka i usmjeri ih prema autobusima, što nije slučaj sa onima koji ostaju u Hrvatskoj.

„To je jedan nonsens koji stvara veliki problem našim lokalnim agentima, koji rade destinacijski servis za turoperatore. To je ozbiljan problem za naše predstavnike koji čekaju goste, koji nijesu vodiči, već imaju obavezu da sačekaju goste da bi ih transferisali prema Crnoj Gori”, saopštio je Ivančević.

On smatra da je problem jedino moguće riješiti dogovorom dvije države ili uvođenjem istih mjera za hrvatske vodiče, koji dolaze u izletničkim programima ili transferima sa ili do tivatskog aerodroma.

„To je nepopularno, ali ako hrvatska strana ne želi to da reguliše, onda tražimo od crnogorske da uvede recipročne mjere”, rekao je Ivančević i dodao da vjeruje da je dogovor moguć.

On je naveo i da se tu radi o turizmu koji ne treba da poznaje granice, već da integriše.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *