Prva nagrada za Studio Synthesis za Rezidencijalni kompleks ‘’Zagorič Gated Community’’

Dodajte komentar

Projektni biro Studio Synthesis kojim rukovodi arhitekta dr Sonja Radović Jelovac, osvojio je prvu nagradu za projekat Rezidencijalni kompleks ‘’Zagorič Gated Community’’ na 27. Medjunarodnom salonu urbanizma u kategoriji Urbanistički projekti I realizacije.

27. Međunarodni salon urbanizma, tradicionalna godišnja manifestacija otvorena je 8.novembra u Kulturnom centru „Brana Crnčević“ u Rumi gdje se u 12 kategorija, na jednom mjestu, javnosti prezentovala najznačajnija, aktuelna ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija.

Prvonagradjeni projekat biroa Studio Syntheis iz Podgorice je izabran u značajnoj konkurenciji od preko 150 odabranih radova. Kako navodi Sonja Radovic Jelovac ‘’Zagorič Gated Community” predstvalja novi model priuštivog luksuznog kondomijuma koji će uskoro početi sa izradnjom. Rezidencijalni kompleks se nalazi u Podgorici, u naselju Zagorič i predvidja izgradnju od oko 5000m2 komponovanih u četiri stambena bloka postavljena oko centralne zelene površine koja je obogaćena različitim sadržajima za boravak na otvorenom. Osnovna ideja je ‘’stanovanje u zelenilu’’, tako da je centralni dio parcele oslobođen za parkovsko zelenilo I sportsko- rekreativne sadržaje, dok su obodom postavljeni objekti, pristupne saobracajnice I parking mjesta.

Autorski tim koji je radio na projektu u sastavu: Vodeći projektanti – Dr Sonja Radović Jelovac i Mr Maja Dapčević. Projektanti saradnici: Miloš Laković, Milica Fatić, Danijela Mijajlović,Maja Tišma,.

Opširnije o projektu ‘’Zagorič Gated Community”

Urbanistička postavka se sastoji od 4 bloka (A-D) spratnosti P + 1 + Pk, koji su sastavljeni od kombinacija 5 različitih modula. Osnovna ideja unutrašnje podjele lamela jeste da se prizemlje i sprat posmatraju kao jedna cjelina, dok je etaža potkrovlja tretirana drugačija u zavisnosti od pozicije, pa etaža potkrovlja ima nezavisan pristup pomoću posebnog stepeništa. S obzirom da se radi o parceli značajne površine, čije projektovanje sublimira urbanističko i arhitektonsko senzibilni pristup rjesavanja prostora, prilikom procesa oblikovanja posebna pažnja je posvećena cjelokupnom izgledu kompleksa i njegovom uticaju na urbani kontekst.
S tim u vezi, završne lamele blokova su posmatrane kao ugaoni elementi kompleksa, I kao takvi imaju slobodniju formu kako bi se dobila integralna arhitektonsko-urbanistička slika.

Akcentovanje ugaonih elemenata nije odrađeno samo formalno već i funkcionalno, jer se na tim pozicijama nalaze vile koje se prožimaju kroz sve tri etaže I imaju komfornije privatno dvorište.Kompleks je kombinacija modula međusobno povezanih vanjskim stepeništem. Pomenuta stepeništa se sagledavaju u blokovima kao arhitektonske pauze, koje vizuelno razbijaju blok i tako daju mnogo elegantniji izgled cijelom kompleksu.

Dr Sonja Radovic Jelovac je gostujići profesor u Italiji, kustos ovogodišnjeg Bijenala arhitekture u Veneciji. Kao dobitnik internacionalne stipendije Univerziteta  La Sapienza u Rimu doktorirala je 2015 godine. U okviru svoje doktorske teze daje autentični doprinos naučnom progresu na polju savremenih istraživanja u oblasti novih paradigmi u projektovanju i adaptivnom ekološkom urbanom dizajnu kroz prizmu kolaborativne rezilientnosti. Eksperimentalno transdicipinarni pristup i 20-to godisnje  projektanstsko iskustvo  uspješno primjenjuje kroz rad u arhitektonskom birou Studio Synthesis,  gdje je osnivač i vodeći arhitekta. Dobitnik je brojnih medjunarodnih nagrada I priznanja (Salon urbanizma u Beogradu dvije nagrade,2015.,Salon urbanizma u S.Mtrovici tri nagrade 2016., dvije nagrade na arhitektonskom Bijenalu arhitekture u Beogradu, 2016.,priznanje na Salonu arhitekture u Beogradu, 2016., posebno priznanje na Trećoj medjunarodnoj konferenciji S.ARCH u Hong Kongu, 2017. i vise značajnih nominacija za arhitektonske realizacije).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *