Britanska ekonomija raste ali se kompanije spremaju za teška vremena

Dodajte komentar

Britanska ekonomija je i u trećem tromjesečju rasla snažnim tempom, iako podaci za setpembar pokazuju posustajanje zamaha, a naznake težih vremena očituju se i u pogoršanim očekivanjima kompanija, pokazuju u petak objavljeni zvanični podaci.

U tromjesečju zaključno s septembrom britanski je bruto domaći proizvod na tromjesečnom nivou porastao 0,6 posto, saopštila je kancelarija za statistiku (ONS).

Na godišnjem nivo aktivnosti u ekonomiji porasle su tromjesečju porasle 1,5 posto. Dobar tromjesečni rezultat zasjenili su ipak podaci za septembar koji su pokazali stagnaciju aktivnosti drugi mjesec zaredom.

Trgovina je prema ONS-ovim podacima dala značajan doprinos rastu tokom trećeg kvartala, od 0,8 postotnih bodova, najviše od početka 2016. godine. U trećem je tromjesečju smanjila stopu rasta aktivnosti.

Poslovna su ulaganja neočekivano smanjena, za čak 1,2 posto, nadovezujući se na naznake opreza kompanija prije izlaska Britanije iz Evropske unije sljedeće godine.

Potrošače je zakočilo osjetno jačanje inflacije funte nakon referenduma budući da su plate rasle slabije od cijena. Neočekivano toplo vrijeme podstaklo ih je ipak na učestale posjete pabovima i restoranima, primjećuje Reuters.

Potrošnja domaćinstava ostala je solidna i povećala se za 0,5 posto, nakon 0,4-procentnog rasta u drugom tromjesečju.

Istraživanja poslovnog raspoloženja iz oktobra navode na pretpostavku da će rast vjerovatno naglo usporiti u posljednjim mjesecima ove godine, nakon podsticajne lične potrošnje tokom toplijeg razdoblja i završetka Svjetskog fudbalskog prvenstva.

I britanska centralna banka procjenjuje da će rast u posljednjem tromjesečju biti upola slabiji nego u trećem tromjesečju. Britanska ekonomija je usporila nakon referenduma o Brexitu u junu 2016. godine. Nekada vodeća zemlja po stopi ekonomskog rasta u grupi sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 danas je u društvu Japana i Italije koji već dugo zauzimaju dno te ljestvice.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *