EK povećala rast crnogorskog BDP-a na 3,9 odsto

Dodajte komentar

Evropska komisija (EK) povećala je, u novim jesenjim prognozama, rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini na 3,9 odsto. EK je u proljećnim prognozama za ovu godinu procjenjivala rast crnogorske ekonomije na tri odsto. EK je, u prognozama saopštila da će BDP u narednoj godini rasti 2,8 odsto, što je smanjenje u odnosu na 2,9 odsto koliko je prognozirala u proljećnom izvještaju. Crnogorski BDP će, kako se navodi u danas objavljenim prognozama, u 2020. godini rasti 3,1 odsto.

Javni dug je u ovoj godini prognoziran na 70 odsto BDP-a, dok će on naredne godine iznositi 67,8 odsto. Javni dug će se u 2020. godini smanjiti na 62,7 odsto, piše u izvještaju u koji je Mina biznis imala uvid.
Iz EK su kazali da je u prvoj polovini ove godine, privreda nastavila da raste uz snažan tempo od 4,7 odsto, usled održivog povećanja javnih i privatnih investicija.

“Uprkos stagnaciji plata, potrošnja domaćinstava se oporavila u drugom ovogodišnjem kvartalu, uz podršku jačeg kreditiranja banaka i turizma. Javna potrošnja je takođe podržala privredni rast, usled povećanja državnih troškova za robu i usluge”, rekli su iz EK.

Uprkos izvoznim performansama, uvoz je takođe porastao, što je dovelo do negativnog doprinosa neto izvoza u BDP-u.

“Očekivani završetak dva važna infrastrukturna projekta, odnosno podmorskog energetskog kabla sa Italijom i prve dionice autoputa Bar-Boljare između naredne i 2020. godine, nametnuće investicije, a time i njihov doprinos rastu BDP-a”, ocijenili su iz EK.

U EK su ocijenili da je povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) i akciza na početku godine trajno uticalo na dva ključna pokretača inflacije, odnosno duvan i goriva, koji zajedno čine više od jednog procentnog poena ukupnog povećanja indeksa potrošačkih cijena.

Godišnja inflacija se procjenjuje na oko tri odsto u ovoj godini i predviđa se blago opadanje, sve dok rast plata i dalje ostane uzdržan dodali su iz EK.

Iz EK su procijenili da će budžetski deficit u ovoj godini iznositi 2,7 odsto, a u narednoj 1,6 odsto.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *