Solidni kvartalni rezultati Intese Sanpaolo

Dodajte komentar

Italijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o solidnim poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju, uz snažan rast neto dobiti i stagnaciju prihoda u kontekstu previranja u italijanskom bankarskom sektoru zbog problema s državnim dugom.

Razdoblje od jula do septembra banka je zaključila je s konsolidovanom neto dobiti od 833 miliona eura, što je 28 posto više nego što su zabilježili u istom razdoblju lani kada je na rezultat uticala kupnja Veneto Bance i Banco Popolare di Vicenza.

Intesa je pristala da preuzme zdravu imovinu te dvije banke za jedan euro pod uslovom da preuzimanje ne šteti njenim kapitalnim pokazateljima i politici isplate dividendi. Kako bi se neutralizovao uticaj njihove kupovine, banka je od države primila kapitalnu injekciju od 3,5 milijardi eura.

Na kraju septembra stopa adekvatnosti Intesinog kapitala iznosila je 13,7 posto, u odnosu na 13 posto koliko je iznosila na kraju prošle godine.

U trećem ovogodišnjem tromjesečju operativni prihodi Intese bili su gotovo na nivou prošlogodišnjih i iznosili su 4,27 milijardi eura. Neto prihodi od kamata porasli su 0,9 posto, na 1,844 milijarde eura. Neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su tri posto, na 1,924 milijarde eura. Neto prilagođavanja kredita pali su za petinu, na 519 miliona eura.

U banci očekuju da će im godišnja neto dobit “porasti u poređenju s 2017.” ako se iz prošlogodišnjeg rezultata izuzme 3,5 milijardi eura koje je dobila od države kako bi se ublažio uticaj na kapitalne pokazatelje preuzimanja dvije banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *