Naslovne strane dnevnih novina za 8. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Udruženom proizvodnjom do boljeg planiranja

Nedovoljna povezanost subjekata koji učestvuju u proizvodnji i plasmanu voća i povrća je ključna prepreka većoj konkurentnosti, ocijenjeno je na jučerašnjoj radionici o unapređenju sistema nabavke i održivog lanca snabdijevanja domaćeg voća i povrća. Na skupu je istaknuto da udruživanje proizvođača može dovesti do boljeg planiranja proizvodnje, otkupa i plasmana proizvoda.

UNIFICIRANJEM RADA ADMINISTRACIJE DO BOLJEG POSLOVNOG AMBIJENTA

Novi izvještaj Svjetske banke (SB) o mogućnostima poslovanja u 190 zemalja svijeta u narednoj godini Doing Business 2019 pozicionirao je Crnu Goru na 50. mjesto, što i nije loša pozicija iako je za osam gora od prošlogodišnje. Međutim, započeti biznis nije lako, jer se naša zemlja u toj oblasti nalazi na 90. mjestu. Prema sveukupnoj lakoći poslovanja, naša zemlja je sakupila 72,73 poena. Bolje su u regionu rangirane Makedonija na desetom, Kosovo na 44. i Srbija na 48. mjestu, dok je Albanija na 63. a Bosna i Hercegovina na 89. poziciji nove liste.

POSLOVANJE INSTITUTA LOŠIJE ZA 28,4 ODSTO

Institut “Simo Milošević završio je tri kvartala ove godine sa neto dobitkom od 761.580 eura, što je 28,4 odsto manje nego u uporednom periodu. Prema zvaničnim podacima, poslovni prihodi kompanije su na kraju septembra bili pet odsto viši i iznosili su 9,25 miliona eura. “Poslovni rashodi Instituta porasli su 9,8 odsto na 8,32 miliona eura, od čega se na zarade, naknade i ostale lične rashode odnosilo 4,47 miliona. Troškovi amortizacije i rezervisanja iznosili su 554.050 eura, a materijala 1,85 miliona eura. Ostali poslovni rashodi iznosili su 1,43 miliona navodi se u izvještaju o poslovanju kompanije.

Dan

Ministar grobar naše ekologije

Uzrok sadašnjeg “stradanja Tare je gradnja autoputa, koji je idealan primjer drugog izvora bogaćenja tajkuna, a to je dovođenje Crne Gore u dužničko ropstvo, ocijenio je za “Dan naučnik Dragan Hajduković, utemeljivač ideje ekološke države, dodajući da je za tajkune, jedini motiv izgradnje, ugradnja. Komentarišući izjave ministra Pavla Radulovića, Hajduković je kazao da je “ministar Radulović nebitan pion iza koga stoje sadašnji gospodari i vlasnici Crne Gore.

Promet 5,7 miliona

Ukupan promet na Montenegroberzi u oktobru je iznosio 5,7 miliona i bio je 89 odsto manji u odnosu na septembar. – U poređenju sa oktobrom prošle godine, promet je veći oko šest odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 259,15 hiljada, a veći dio prometa, 86 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu piše u Biltenu Montenegroberze.

Neefikasne strategije

Politike i strategije u zemljama jugoistočne Evrope (JIE) o saobraćajnim sistemima su u poređenju sa evropskim bile nedovoljno efikasne da pokrenu sveobuhvatan investicioni ciklus koji bi osigurao razvojni napredak, ocijenio je akreditovani lobista za saobraćaj u Evropskoj komisiji Marijan Baneli. On je na poslovno-naučnoj konferenciji o logistici i lancima snabdijevanja u jugoistočnoj Evropi SEEB LOGISTIKS-ZAGREB 2018, podijelio sopstvena dugogodišnja iskustva o saobraćajnim i logističkim sistemima iz ugla politika i strategija koje su zagovarane u proteklom periodu u Hrvatskoj kao i ostalim zemljama jugoistočne Evrope u poređenju sa zakonodavstvom i praksom EU.

Pobjeda

Profit Rudnika uglja pet milionap

Rudnik uglja Pljevlja za devet mjeseci ostvario je profit od 4,97 miliona eura, što je 70.000 eura više nego u istom periodu godinu ranije.Prihod je bio 29,86 miliona, a rashod 24,2 miliona.

Gubitak 1,9 miliona

Barska plovidbaje devet mjeseci ove godine završila u gubitku od 1,9 miliona eura, za razliku od prošle godine kada su imali profit od 3,6 miliona eura. Prihod kompanije je bio 4,26 miliona eura.

Bankama nije dozvoljeno da sakriju kamate

Neke banke su tražile brisanje podataka o visini kamatnih stopa po pojedinačnom plasmanu iz Izvještaja o zaduženju klijenta u sistemu banaka, mikrofinansijskih institucija i Investiciono-razvojnog fonda, što im Centralna banka nije dozvolila, saopštili su Pobjedi iz Centralne banke.Iz CBCG nijesu odgovorili koje su banke tražile povratak korak nazad u odnosu na sadašnje stanje jer ih u tome zakon sprečava

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *