U EU nezaposlenih samo 6,7 posto, najmanje u zadnjih 18 godina

Dodajte komentar

Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji u septembru ove godine iznosila je 6,7 posto, što je najniže od januara 2000., pokazuje izvještaj Eurostata.

U septembru je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u EU iznosila 6,7 posto, spustivši se sa 7,5 posto u septembru prošle godine, dok je u odnosu na kolovoz ostala nepromijenjena, navodi se u izvještaju, objavljenom krajem prošle nedjelje.

Time je zabilježena najniži ivo nezaposlenosti u EU od januara 2000. godine, kada su se počeli prikupljati mjesečni podaci. U eurozoni je septembarska stopa nezaposlenosti iznosila 8,1 posto, pa je ostala nepromijenjena u poređenju s mjesecom prije, dok je u odnosu na godinu ranije snižena za 0,8 postotnih bodova. Tako je ostala na najnižem nivou od novembra 2008. godine, napominju u Eurostatu.

U septembru je u EU bilo nezaposleno 16,57 miliona građana, od čega 13,15 miliona u eurozoni, procjenjuje Eurostat. U poređenu s avgustom, broj nezaposlenih osoba smanjio se za 35 hiljada u EU, dok je u eurozoni povećan za 2.000.

U poređenju s prošlogodišnjim septembrom, broj nezaposlenih smanjen je za 1,79 milijuna u EU, a u eurozoni za 1,31 milijun.

Najniža nezaposlenost u Češkoj

Među zemljama članicama EU, najniži nivo nezaposlenosti je zabilježila Češka, od 2,3 posto. Slijede Njemačka i Poljska, obije sa stopom od 3,4 posto. Najvišu nivo nezaposlenosti, pak, bilježe Grčka, 19 posto u julu prema posljednjim dostupnim podacima, i Španija, 14,9 posto.

Najveći pad nezaposlenosti na godišnjem nivou zabilježen je na Cipru, s 10,2 posto na 7,4 posto, a potom u Hrvatskoj, s 10,5 na 8,2 posto.

Slijedi Grčka koja je na godišnjem nivou, zaključno sa julom, zabilježila pad s 20,9 na 19 posto. Portugal je zabilježio pad s 8,5 na 6,6 posto, a slijedi Španija s padom sa 16,7 posto na 14,9 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *