Likvidna sredstva 1,14 milijardi

2 komentara

Prosječna likvidna sredstva banaka u avgustu iznosila su 1,14 milijardi eura, što je 14,5 odsto više nego u julu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Prosječna likvidna sredstva u avgustu su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla 9,2 odsto. Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Bilansna suma banaka na kraju avgusta iznosila je 4,49 milijardi eura i veća je 3,2 odsto nego na kraju jula. Bilansna suma je u odnosu na avgust prošle godine porasla 10,4 odsto.

U strukturi aktive banaka u avgustu su dominantno učešće od 68 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 18,4 odsto, dok se 13,6 odsto odnosilo na preostale stavke aktive. U strukturi pasive, dominantno učešće od 78,6 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 11,5 odsto, pozajmice sa 6,6 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,3 odsto ukupne pasive.

Ukupan kapital banaka na kraju avgusta iznosio je 518,1 milion eura i bilježi rast od 1,5 odsto na mjesečnom nivou, a 0,2 odsto na godišnjem.

(Izvor: Dan)

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • I da li se ovim statičkim podatakom odgovara na pitanje- da li je 30 miliona jednako 140 miliona a što je jedino pitanje koje je važno malim deponentima?

  • Odnosno, ako je g-din Marković obezbijedio garantnu liniju za Fond za zaštitu depozita bar četiri puta veću od sadašnje opcije, tada ovi nominalni podaci mogu ukazivati da je sistem “relativno stabilan” (citat Savjeta za finansijsku stabilnost od prije sedmicu)?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *