Formira se Agencija za strateške rezerve naftnih derivata

Dodajte komentar

U Crnoj Gori, tokom naredne godine, biće uspostavljena Agencija za strateške rezerve naftnih derivata koja će djelovati u slučaju poremećaja u snabdijevanju.

“Aktivnosti na uspostavljanju Agencije za strateške rezerve naftnih derivata biće intenzivirane odmah nakon donošenja Zakona o snabdijevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijevanju. U okviru projekta „Optimalno korišćenje energije i prirodnih resursa”, koji je podržan od strane Evropske unije kroz IPA 2012, pružena je podrška na pripremi podzakonskih akata o uspostavljanju Agencije”, piše u Informaciji o planu ispunjenja završnih mjerila za privremeno zatvaranje pregovora u poglavlju 15 – Energetika

S tim u vezi, Crna Gora je dužna da završi zakonodavno usklađivanje s pravnom tekovinom o obaveznim naftnim rezervama, uspostavi administrativnu strukturu za upravljanje naftnim rezervama i započne s uspostavljanjem rezervi u skladu s Akcionim planom .

U dijelu uspostavljanja pravnog okvira za strateške rezerve nafte i/ili naftnih derivata, Ministarstvo ekonomije je sprovelo potrebnu proceduru za pripremu Zakona o snabdijevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijevanju.

Pripremljen je Nacrt zakona i sprovedena javna rasprava, tako da su ključni akteri u ovoj oblasti, kao i šira javnost u Crnoj Gori uključeni u proces.

U okviru međuresorske komunikacije pozitivno mišljenje dobijeno je od Ministarstva pravde, Sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva javne uprave i Ministarstva odbrane, dok je u toku usaglašavanje teksta Predloga zakona sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Na zahtjev Ministarstva finansija izvršena je dopuna RIA obrasca, a u vezi sa obavezom formiranja Savjeta za praćenje snabdijevanja tržišta naftnim derivatima, dok je ostalo otvoreno pitanje finansiranja Agencije.

“Naime, za sprovođenje ovog zakona potrebna su finansijska sredstva iz Budžeta Crne Gore u iznosu od 200.000 eura i to u vremenskom periodu do 12 mjeseci od donošenja Zakona. Navedena finansijska sredstva iskoristila bi se za osnivanje i početak rada Agencije za strateške rezerve naftnih derivata Crne Gore, do uvođenja naknade za formiranje, skladištenje i obnavljanje strateških naftnih rezervi”, piše u Informaciji.

U međuvremenu je pripremljen prevod teksta Predloga zakona sa implementiranim sugestijama nadležnih organa koji će, nakon usaglašavanja sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom unutrašnjih poslova, biti dostavljen Evropskoj komisiji.

“Plan je da se Predlog zakona o snabdijevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijevanju dostavi Vladi na utvrđivanje do kraja II kvartala 2019”, zaključuje se u Informaciji.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *