EBRD povećala prognozu rasta crnogorskog BDP na 4,2 odsto

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povećala je prognozu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu na 4,2 odsto.

U jesenjim ekonomskim prognozama prognoza rasta je povećana 0,9 procentnih poena u odnosu na onu iz maja. Rast BDP-a za narednu godinu će, prema projekcijama, iznositi tri odsto, što je 0,3 procentna poena više u odnosu na majske prognoze.

“Povećali smo prognozu rasta od ove godine na 4,2 odsto, uz malo usporavanje do tri odsto u narednoj godini, uglavnom na osnovu daljih investicija na projektu gradnje auto-puta. Glavni rizici uključuju visok nivo javnog duga i ograničeni fiskalni prostor”, navodi se u izvještaju.

Iz EBRD-a su kazali da je, poslije prevazilaženja očekivanja u prošloj godini i rasta od procijenjenih 4,7 odsto, crnogorska ekonomija nastavila da napreduje ove godine, sa procijenjenim rastom u prvih šest mjeseci na 4,8 odsto. Taj rast je, kako se navodi, uglavnom bio vođen investicijama, posebno zbog gradnje prioritetne dionice autoputa, koji povezuje Crnogorsko primorje sa Srbijom, kao i nekih vodećih turističkih događaja na primorju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *