Dolar oslabio uoči izvještaja o zapošljavanju u SAD-u

Dodajte komentar

Kurs dolara danas je skliznuo prema korpi vodećih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima nakon izvještaja da američki predsjednik Donald Trump traži rješenje u trgovinskom ratu s Kinom, dok se čeka novi izvještaj o zapošljavanju u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,2 posto, na 96.101 bod. U prekonoćnom trgovanju oslabio je gotovo 0,9 posto.

U takvoj atmosferi se eurom trgovalo po 1,1430 dolara, što znači da je ojačao 0,2 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem. Funta je prema dolaru ojačala oko 0,1 posto, na 1,3023 dolara.

Valute koje su bile pogođene nedavnim talasom kupovine dolara dolara, uključujući euro, norvešku i švedsku krunu te australijski i novozelandski dolar, su ojačale.

Cijena australijskog dolara, koji je osjetljiv na ekonomsku  situaciju u Kini, porasla je prema američkom za 0,5 posto. U prethodnom trgovanju poskočila je čak za 1,8 posto jer je investitore ohrabrio signal mogućeg poboljšanja odnosa između SAD-a i Kine.

Funta je u četvrtak ojačala nakon što je britanska centralna banka potvrdila važeće kamatne stope, ali i signalizirala blago pojačanje tempa podizanja kamatnih stopa u budućnosti ako brexit glatko prođe.

Tržišta čekaju nove podatke o zapošljavanju u SAD-u radi daljnjih smjernica vezanih uz tempo daljeg rasta kamatnih stopa u SAD-u. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u oktobru otvoreno oko 190.000 novih radnih mjesta nakon 134.000 u mjesecu ranije.

“Relativno jeftin dolar mogao bi privući kupce ako izvještaj o zaposlenosti u cjelini bude robustan”, smatra David Madden, valutni analitičar u tvrtki CMC Markets.

Ojačale su i valute tržišta u nastajanju. Kineski juan je u inostranom trgovanju ojačao oko 0,2 posto prema dolaru, najviše u tri nedjelje, nakon dobitka od 0,8 posto u prethodnom trgovanju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *