Zategnuti odnosi Kine i SAD i dalje obaraju akcije na Wall Streetu

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u ponedjeljak nastavljen pad cijena dionica, nakon što su prošle nedjelje izgubile više od 3 odsto, jer se ulagači plaše eskalacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine i jer je tehnološki sektor i dalje pod pritiskom.

Dow Jones potonuo je 245 bodova ili 0,99 odsto, na 24.442 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,66 odsto, na 2.641 bod, a Nasdaq indeks 1,63 posto, na 7.050 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene akcija su porasle, zahvaljujući korekciji nakon prošlonedjeljnog oštrog pada.

Ali, smjer tržišta preokrenuo se nakon izvještaja “Bloomberga” da bi Sjedinjene Države do početka decembra mogle da uvedu carine na sav preostali uvoz kineskih proizvoda.

Dosad je Vašington uveo carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih više od 200 milijardi dolara, a sada se priprema, piše ta agencija, na carinjenje preostalih otprilike 260 milijardi dolara kineskog uvoza, ako razgovori između predsjednika SAD-a Donalda Trampa i Kine Sija Đinpinga idućeg mjeseca ne rezultiraju dogovorom.

Mogućnost eskalacije trgovinskog sukoba između Vašingtona i Pekinga uznemirila je ulagače jer se već pojavljuju naznake posljedica tog sukoba na obje privrede.

“Očigledno je da bi taj trgovinski sukob mogao metastazirati u nešto gore nego što već jest”, kaže Mark Luskini, strateg u kompaniji “Janney Montgomery Scott”.

Zbog toga su, s prosječnim padom od 1,7 odsto, među najvećim gubitnicama juče bile akcije u industrijskom sektoru, koji je najosjetljiviji na trgovinska pitanja.

“Zabrinutosti u vezi globalne privrede i trgovine i dalje pritišću američke korporacije i globalna tržišta akcija”, kaže Čed Morganlender, portfelj menadžer u kompaniji “Washington Crossing Advisors”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *