Belgijski NXMH preuzeo slovenačku mjenjačnicu kriptovaluta Bitstamp

Dodajte komentar

Belgijska investiciona kompanija NXMH preuzela je slovenačku mjenjačnicu kriptovaluta Bitstamp.
Detalji o preuzimanju nisu objavljeni, a prema nekim medijskim izvještajima vrijednost transakcije je 400 miliona američkih dolara.

Osnivač i izvršni direktor Bitstampa Nejc Kodrič potvrdio je preuzimanje, ali nije želio da otkrije detalje dogovora. Naglasio je da prodaja nije planirana, niti su aktivno tražili potencijalnog kupca za Bitstamp, izvještava novinska agencija Reuters.

Ali Kodrič je potvrdio je da su se Bitstampu sredinom prošle godine pridružila četiri potencijalna kupca. Na kraju, odlučili su se za NXMH, naročito zato što će omogućiti da mjenjačnica funkcioniše bez problema.

Prema pisanju Reutersa, društvo NXMH preuzelo je 80-odstotni udio Bitstampa, pri čemu je Kodrič zadržao 10-odstotni udio i ostao je na vodećem položaju u društvu. Kompanija Panthera Capital Management, koja je investirala 10 miliona dolara u Bitstamp 2014. godine, prodala je dio svog vlasničkog udjela u Bitstamp-u NXMH-u.

Društvo NXMH, koje prema Reutersu upravlja sa dvije milijarde eura imovine, evropska je ćerka kompanija južnokorejskog NXC-a, koji se prvenstveno bavi investicijama u digitalne tehnologije i među ostalim ima u vlasništvu južnokorejsku mjenjačnicu kriptovaluta Korbit. Kompanija uvjerava da će Korbit i Bitstamp djelovati samostalno nakon preuzimanja.

Bitstamp su 2011. godine ustanovili Slovenci Nejc Kodrič i Damijan Merlak sa 1.000 eura uloga. Merlak je prodao svoj udio u kompaniji 2015. godine, a od tada nije više aktivan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *