Dolar ojačao prema korpi valuta

Dodajte komentar

Kurs dolara ojačao je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema najvišim nivoima u 10 nedjelja u odnosu na korpu valuta jer su ulagači bili na većem oprezu zbog zabrinutosti u vezi globalnog rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,2 posto, na 96,517 bodova. Prošle nedjelje, je zaključio na dobitku 0,7 posto, u jednom trenutku dostigao nove najviše nivoe u 10 nedjelja.

Kurs eura pritom se zadržao nedaleko 1,1389 dolara, najnižih nivoa u preko dva mjeseca. Kurs britanske funte drži se blizu najnižih nivoa u dva mjeseca prema dolaru, na 1,2775 dolara.

Za japanskim jenom, valutom-utočištem za kapital u nestabilnim vremenima, potražnja je u prošloj nedjelji porasla zahvaljujući oprezu ulagača zbog oštrog pada cijena dionica na globalnim tržištima.

Jutros se dolarom trgovalo po više-manje nepromijenjenom kursu u poređenju sa završetkom trgovanja u petak, od 111,96 jena. Prošle nedjelje jen je bio na dobitku od 1,6 posto prema dolaru.

U oktobru su se dionice naveliko prodavale na globalnim tržištima jer su ulagače brinuli rezultati poslovanja kompanija i neizvjesnosti na geopolitičkom planu.

Premda je takva situacija pogodovala dolaru, koji obično dobija na privlačnosti u vrijeme većeg zaziranja investitora od rizika, cijena mu je tek umjereno porasla.

Podršku su mu pružile i trgovinske napetosti između Washingtona i Pekinga. Tržišta su procijenila da će američka ekonomija trpjeti posljedice smanjene trgovine, no da će biti manje pogođeno u odnosu na svoje trgovinske partnere.

Nakon vijesti iz Kine o usporavanju rasta profita kompanija u septembru peti mjesec zaredom, kineski juan je na inostranim tržištima jutros oslabio prema dolaru, premda se drži iznad najnižih nivoa od januara prošle godine, na koje je nakratko skliznuo u trgovanju u petak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *