Naslovne strane dnevnih novina za 26. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Aerodromi neće biti pod hipotekom

Država neće dati nikakvu garanciju budućem koncesionaru Aerodroma Crne Gore, poručio je juče u Skupštini ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, dodajući da se benefiti mogu očekivati tek nakon dodjele koncesije. Ukoliko dođe do realizacije, kako je kazao, koncesionar neće moći da stavi pod hipoteku imovinu aerodroma.

NTO odbila TUI UK zbog nepotpune dokumentacije

Poznati britanski i evropski turoperator TUI UK jedini se prijavio na javni poziv za podršku sprovođenju zajedničke kampanje sa turoperatorima u okviru budućih marketing aktivnosti Nacionalne turističke organizacije (NTO), ali je njegov zahtjev odbijen zbog nepotpune dokumentacije.

VLADA GARANTUJE CGES-U ZA KREDIT OD 20 MILIONA

Vlada će sa 20 miliona eura garantovati Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) za kredit koji ta kompanija treba da dobije od Njemačke razvojne banke (KfW) za realizaciju projekta “Crnogorsko primorje: Razvoj područja Luštice”. To je odlučeno na juče održanoj sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović.

Dan

Smijenjen bord koji je smijenio Franovića

Svi članovi borda direktora u Luci Bar, koji predstavljaju kapital države, smijenjeni su na jučerašnjoj sjednici Vlade. U pitanju su predsjednik borda Anđelko Lojpur i članovi borda Borislav Lalević i Sead Delaić, koji su nedavno donijeli odluku o smjeni Zarije Franovića sa pozicije izvršnog direktora.

Država oduzima imovinu po hitnom postupku

Vlada je na jučerašnjoj sjednici, kojom je predsjedavao vicepremijer Milutin Simović, dala mišljenje Skupštini da prihvata predlog izmjena i dopuna Zakona o eksproprijaciji, koje je predložila grupa poslanika DPS-a. Suština izmjena i dopuna, koje su Skupštini podnesene krajem jula, a u međuvremenu su dopunjene amandmanima predlagača, jeste da država može po hitnom postupku oduzeti privatnu imovinu.

Terminali ostaju do 2020, gorivo skuplje nego u EU

Država neće dati nikakvu garanciju budućem koncesionaru aerodroma, terminali za klađenje će ostati u kafićima do marta 2020. godine, dok građani Crne Gore plaćaju mnogo skuplje gorivo nego države članice EU koje imaju mnogo veće prosječne plate. Sve ovo smo saznali tokom jučerašnje sjednice Skupštine, na kojoj su poslanici postavljali pitanja članovima Vlade.

Pobjeda

Eksproprijacija brža, naknada pravična

Vlada je ocijenila da je prihvatljiv prijedlog izmjena Zakona o eksproprijaciji, koji su predložili poslanici DPS Predrag Sekulić, Marta Šćepanović, Željko Aprcović, Nikola Rakočević i Jovanka Laličić. – Predloženim izmjenama otklanjaju se nedostaci koji stvaraju biznis barijere, a odnose se na neopravdano dugo trajanje postupka eksproprijacije i određivanja naknade navedeno je u mišljenju koje je juče usvojila Vlada i koje će biti pro slijeđeno parlamentu.

Država neće nikome dati garanciju za aerodrome

Ministar saobraćaja Osman Nurković saopštiojejuče u parlamentu da država neće dati nikakvu garanciju eventualnom koncesionaru Aerodroma Crne Gore, niti će on moći da stavi pod hipoteku imovinu vazdušnih luka. Odgovarajući na pitanje Vere Bulatović (DF), kazao je da će se imovina koja se bude uvećala tokom koncesije, ako to bude 30 godina, vratiti uvećana za ulaganja.

Potrošili 210 miliona kilovatsati

Građani su u septembru preuzeli ukupno 201,2 miliona kilovatsati (kWh) električne energije, 23 odsto manje nego u avgustu, od čegaje u Podgorici, Danilovgradu i Cetinju potrošeno 37 odsto, saopšteno je iz CEDIS-a. Očitano je 357 hiljada mjernih mjesta ili 91 odsto od ukupnog broja. Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto. Ekipe Sektora za održavanje intervenisale su 1,55 hiljada puta, a u održavanje elektro-energetskih objekata uloženo je 374 hiljade eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *