Čista dobit Microsoft-a u trećem kvartalu 8,8 milijardi dolara

Dodajte komentar

Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 29 milijardi dolara, 19 posto veće nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je dobit tog softverskog diva skočila 34 posto, što se ponajviše zahvaljuje ‘cloud’ poslovanju.

Prema poslovnom izvještaju , objavljenom u srijedu, čista dobit Microsofta dostigla je u trećem kvartalu ove godine 8,82 milijarde dolara, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila 6,58 milijardi.

Snažan rast finansijskih rezultata ponajviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoftovom ‘cloud’ poslovanju, koje uključuje platformu Azure, jer sve više kompanija odlučuje da smanji svoje troškove za čuvanje podataka, pa prihvataju softver temeljen na ‘cloudu’, a svoje aplikacije prebacuju u  centre za čuvanje podataka.

Prihodi Microsofta od ‘cloud’ poslovanja porasli su na godišnjem nivou za 24 posto, na 8,6 milijardi dolara. Pritom su prihodi samo od Azurea skočili za 76 posto, premda u tom području vlada velika konkurencija kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

Rast Azurea doveo je Microsoft na drugo mjesto s udjelom od 18 posto na ‘cloud computing’ tržištu, odmah iza Amazona koji drži više od 30 posto tog tržišta, objavila je nedavno analitička kuća Canalys.

Od 2014. godine, od kada je Satya Nadella na čelu Microsofta, cijena dionice tog tehnološkog diva gotovo se utrostručila. U srijedu je, nakon objave poslovnih rezultata, porasla daljnjih 2 posto, pa je u posljednjih 12 mjeseci zabilježila rast veći od 21 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *