Naslovne strane dnevnih novina za 24. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

U šest aukcija prodato 213,6 miliona eura zapisa

Crna Gora je od početka godine na šest aukcija emitovala državne zapise u vrijednosti 155,13 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG) koja u ime Ministarstva finansija prodaje ove diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti, kako bi se održala tekuća likvidnost budžeta.

Javni dug na kraju 2017. 2,76 milijardi

Ukupni javni dug Crne Gore posljednjeg dana 2017. godine iznosio je 2,76 milijardi eura ili 64,17 odsto bruto domaćeg proizvoda, pokazuje konačni Izvještaj o javnom dugu Ministarstva finansija. “Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija koji uključuju i 38.477 unci zlata, a koji su na kraju 2017. iznosili ukupno 70,90 miliona eura, neto javni dug 31. decembra iznosio je 2,69 milijardi eura ili 62,52 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, precizira se u novom dokumentu.

Od najma brodova Barskoj plovidbi 1,4 miliona eura

Barska plovidba potpisala je novi ugovor o najmu teretnih brodova Bar i Budva sa kompanijom Sea Pioneer iz Londona, čime će ostvariti za 4.000 dolara veći prihod na dnevnom nivou. Predstavnici kompanije su kazali da se radi o najvisočijim vozarinama do sada, koji će Barskoj plovidbi omogućiti lakše servisiranje obaveza u 2018. i veći godišnji prihod od 1,4 miliona dolara.

Dan

Protest ispred Skupštine

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) okupiće se danas ispred Skupštine kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog toga što im Vlada nije isplatila 5,45 miliona eura shodno Zakonu o isplati opremnina koji je Skupština usvojili 2015. godine. Danas će u Skupštini biti premijer i članovi Vlade u okviru premijerskog sata, zbog čega su penzioneri odlučili da okupe ispred i ukažu na sve kroz šta su prošli u proteklih pet godina.

Planiraju osnivanje udruženja

Evropski dan mikrofinansija prvi put je juče obilježen u Crnoj Gori. Na panelu u hotelu “Hilton ukazano je na značaj mikrofinansiranja koje predstavlja jednu od ključnih alatki za smanjenje siromaštva i razvoj preduzetništva. Ovim je Crna Gora postala dio obilježavanja Evropskog dana mikrofinansija, koji je prije četiri godine počeo da se obilježava u Briselu i čitavoj EU.

Lenka treći put u stečaju

Privredni sud je po treći put uveo stečaj u bjelopoljsko preduzeće “Lenka, na koje se vlasnik preduzeća Raif Hodžić opet žalio Apelacionom sudu. Prvi put je u “Lenku uveden stečaj prije nekoliko godina, da bi 2016. bio usvojen plan reorganizacije, koji međutim nije bio poštovan, pa su radnici tražili da se ponovo uvede.

Pobjeda

Operatori za deset godina investirali pola milijarde

U prethodnih deset godina operatori elektronskih komunikacija su u tržište u Crnoj Gori investirali više od 500 miliona eura, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP). Savjet Agencije je dva mjeseca prije isteka drugog petogodišnjeg mandata juče održao sjednicu.

IBM u plusu 9.000 eura

IBM za devet mjeseci tekuće godine ostvarila je profit od devet hiljada eura. Prihodi od kamata su bili 470.000 eura, a od naknada i provizija 335.000 eura. U petak, 26. oktobra, zakazana je vanredna skupština akcionara banke na kojoj će se odlučivati o razrješenju sadašnjeg odbora direktora i imenovanju novog.

Đukanović: Ko ometa EU da ponudi isto što i Kina

Pitanje o kontroverzama kineskog prisustva u Evropi je pitanje za zvaničnike EU. U novom svjetlu ovakve razvojne, investicione i trgovinske ekspanzije Kine svugdje u svijetu, pa tako i u EU, nameću potrebu da EU preispita agendu svojih pravila i ekonomskih odnosa sa Kinom i to bi svaka ozbiljna država i svaki ozbiljan savez morao da uradi blagovremeno, ocijenio je juče predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u odgovoru na novinarsko pitanje nakon govora na samitu globalnih lidera u okviru desetog Svjetskog investicionog foruma u organizaciji UNCTAD-a u Ženevi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *