Marković: Krizni porez će biti ukinut krajem sljedeće godine

Dodajte komentar

Salgasan sam sa pristupom da treba ukinuti višu stopu poreza na dohodak fizičkih lica jer je to u skladu sa planom Vlade da od 1.12.2019. godine ova stopa ne bude više na snazi – kazao je predsjednik Vlade Crne Gore, odgovarajući na pitanja Raška Konjevića na današnjem zasijedanju Skupštine.

Tokom današnjeg premijerskog sata, predsjednika poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića, interesovalo je da li će Vlada predložiti ukidanje kriznog poreza i da li će DPS podržati raspravu u parlamentu o tom zakonu koji je predložila SDP.

”Ekonomski ambis izbjegnut je zahvaljujući čvrstom opredjeljenju Vlade. Vizija naše Vlade je obezbijedila da već dvije godine imamo ekonomski rast među najvećim u Evropi i da se tekuća potrošnja finansira iz obnovljivih izvora. Vlada je od početka svog mandata posvećena priroitetima jačanja fiskalne i finansijske stabilnosti. Salgasan sam sa pristupom da treba ukinuti višu stopu poreza na dohodak fizičkih lica jer je to u skladu sa planom Vlade da od 1.12.2019. godine ova stopa ne bude više na snazi”, kazao je Marković.

On je kazao da povodom ovog pitanja takođe nisu poslušali preporuke MMF-a.

”Prije više od godinu dana uprokos preporukama MMF-a nismo povećali porez na dohodak fizičkih lica. Podaci svjedoče da je sa važećom stopom poreza na dohodak fizičih lica povećan prosječan broj zaposlenih u prvih osam mjeseci za preko 4.000 dok je samo u avgustu taj rast povećan na 7.000 u odnosu na avgust prethodne godine. Povećanje minimalne zarade je poteklood predstavnika Vlade već u decembru 2016. godine budući da se o njoj još tada uveliko razmišljalo. Sa ukidanjem ova Vladina politika treba da doprinese proširenju proeske baze u budućnosti. Državni budžet iz godine u godinu bilježi rast naplate izvornih prihoda. Na 18.10. ove godine smo naplatili preko 163 miliona više u odnosu na prehodni period prošle godin”, naveo je Marković.

Poslanik Konjević je prokomentarisao da je pitanje bilo, da li će DPS razmišljati o ukidanju kriznog poreza već krajem ove a ne sljedeće godine, pitajući da ako je već ekonomski rast toliko dobar, zbog čega su te mjere i dalje na snazi i zbog čega je minimalna plata još uvijek u visini od 190 eura.

Marković je odgovorio da je trenutnom politikom Vlada za godinu dana naplatila 40 miliona eura duga.

”Već dvije godine naš budžet se ostvaruje iznad plana i već dvije godine konkurentnost naše ekonomije raste. Naravno da je teško živjeti sa minimalnom platom, ali većina onih koji govore da je teško živjeti sa 190 eura, primaju platu od 800 eura. Upravo zbog toga ja imam komunikaciju sa inspekcijskim službama kako bi pokušali da riješimo taj problem koji nanosi ogromnu štetu budžetu Crne Gore. Poboljšaćemo i poslovne uslove i poreze na radnike ali sve prema nekoj realnoj procjeni. Tako da nećemo pokleknuti vašim konferencijama za štampu i vašim političkim prijetnjama. Kriznog poreza više neće biti krajem 2019. godine, ne prije toga”, kazao je Marković.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *