Volkswagenu: Prodaja opala za petinu

Dodajte komentar

Globalna prodaja “Volkswagen”-ovih kola pala je za skoro 20 procenata u septembru. Njemački brend se bori s novim standardima vezanim za emisiju gasova u Evropi.

Prodaja u Kini, njegovom najvećem tržištu, posrnula je usljed zabrinutosti zbog trgovinskog rata.

Isporuke VW-ovih automobila u Evropi pale su za 42,6 procenata prošlog mjeseca u odnosu na godinu ranije, na 91.100 vozila, piše “Financial Times”.

Sunovrat zabilježen u Evropi, izazvao je pad od 18,3 odsto u globalnoj prodaji VW-a u septembru, na 485.000 automobila.

Njemački proizvođač automobila suočava se sa izazovnim zadatkom sertifikacije svojih automobila prema novim standardima o emisiji – odnosno sa “svjetskom procedurom testiranja lakih vozila” (WLTP), koja je stupila na snagu 1. septembra.

Ova promena propisa je uzrokovala velike fluktuacije na tržištu, pošto proizvođači automobila moraju da dobiju dozvole za sve verzije automobila koje prodaju, što ih primorava na obavljanje brojnih testova, prenosi Tanjug.

“Volkswagen” je procijenio ove godine da će ga troškovi sertifikacije automobila po novoj proceduri koštati više od milijardu eura.

Kompanija je navela da su posljedice WLTP-a “ogromne” i na domaćem, njemačkom tržištu, gdej je prodaja pala za 47,1 posto na 23.300 vozila u septembru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *