Evropske berze pale najniže u 22 mjeseca

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama od jutros cijene akcija skliznule na najniže nivoe u 22 mjeseca. 

STOXX 600 indeks vodećih evropskih deonica bio je oko 9.45 u minusu 1,1 odsto, skliznuvši na najniži nivo u poslednja 22 meseca.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,75 odsto, na 6.997 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,35 odsto, na 11.365 bodova, a pariski CAC 1,10 odsto, na 4.997 bodova prenosi Index.hr.

Ulagače je obeshrabrio jučerašnji pad cijena dionica na Volstritu dok se čekaju kvartalni poslovni rezultati nekih od najvećih američkih kompanija.

U fokusu ulagača su i političke napetosti jer rastu pritisci na Saudijsku Arabiju zbog ubistva saudijskog novinara s američkim državljanstvom Jamala Kašogija.

Nekoliko zemalja, uključujući Njemačku, Britaniju, Francusku i Tursku, traže da se objave sve činjenice u vezi tog ubistva, ali Rijad, koji je priznao da je taj kritičar saudijskih vlasti ubijen u njihovom konzulatu u Turskoj, čini sve da bi zaštitio moćnog princa nasljednika i tvrdi da on nije naredio atentat.

“Ukratko, čini se da svijet ulazi u haos”, kaže Akira Takei, portfolio menadžer u kompaniji Asset Management One.

Nesigurnost na tržištima posljedica je i napetosti između Evropske komisije i Italije zbog planova njene vlade o povećanju budžetskog deficita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *