Opravdano ili ne, poskupljenje vode u Podgorici novi udar na standard građana

Dodajte komentar

Preduzeće Vodovod i kanalizacija traži da voda u Podgorici poskupi za 23,2 odsto. Sagovornici CdM-a različito tumače ovaj zahtjev. Opozicija je izričito protiv, dok u DPS-u kažu da poskupljenja nijesu nikad popularna ali da je pitanje koliko je održiva sadašnja cijena.

Demokrate tvrde da nema opravdanja za poskupljenje vode u Glavnom gradu.

“Nije negativan stav oko te inicijative posljedica politikanstva i pokušaj da na se na tom osjetljivom pitanju sa aspekta životnog standarda građana Podgorice politički profitira, nego zaista nema racionalnog razloga da se to desi. To nije nova inicijativa, o njoj se razgovaralo i prethodne godine, ali isključivi razlog zašto tada nije došlo do poskupljenja vode jeste taj što smo u maju imali redovne lokalne izbore. Bojim se da će sada nakon izbora, a dovoljno daleko od narednih, računajući da će građani zaboraviti taj novi namet koji im spremaju, sadašnja vladajuća većina zbog isključivo partijskih interesa pribjeći takvom potezu”, tvrdi za CdM Sonja Radunović, odbornica Demokrata u Skupštini Glavnog grada.

U Demokratskoj Crnoj Gori nemaju dilemu-težak socijalni položaj velikog broja građanki i građana Podgorice biće dodatno otežan ukoliko dođe do poskupljenja vode.

“Kada se uzme u obzir procenat gubitaka na mreži, nenaplaćena potraživanja i naročito ogroman broj zaposlenih u privrednom društvu. Vodovod i kanalizacija, i sledstveno tome izdaci za zarade zaposlenih, lako se uviđa da su to osnovni razlozi zašto građane treba dodatno opteretiti sa novom, skupljom cijenom vode”, istakla je ona.

Prema njenim riječima ne treba biti stručnjak za oblast vodosnadbijevanja, pa biti upoznat sa prirodnim bogatstvom pijaće vode koje Podgorica posjeduje, da se naš grad ne može porediti u pogledu cijene vode sa gradovima koji su oskudni sa takvim potencijalima, a najčešće ih zagovarači poskupljenja porede sa takvima.

“Naplata ogromnih nenaplaćenih potraživanja, u kom cilju je što hitnije potrebno ugraditi posebne vodomjere u stambenim zgradama gdje postoje zajednički vodomjeri, kao i racionalizacija broja zaposlenih su koraci čijim preduzimanjem se može omogućiti normalno funkcionisanje privrednog društva Vodovod i kanalizacija, a time i građanima Podgorice uredno i kvalitetno pružanje komunalne usluge vodosnadbijevanja”, smatra Radunović.

Potrebno mišljenje stručnjaka

Drugačije misli Halil Duković iz Demokratske partije socijalista. On kaže da nijedno poskupljenje nije popularno, a ni dobro, ali je pitanje koliko je cijena vode kakva je u Podgorici sada, održiva.

“Da biste imali nešto kvalitetno, to mora biti održivo. Mislim da je cijena vode Podgorici jedna od najjnižih u Crnoj Gori. Svi bismo mi voljeli da voda ne poskupi, da sve to bude jeftino, ali ponekad moramo realnosti pogledati u oči i reći da je to neophodno da bi imali kvalitetnu vodu”, jasan je on.

Duković dodaje da se je cijena o poskupljenju vode pokrenuta zbog održivosti sistema vodosnabdijevanja.

“Vjerujem da su ljudi koji su predložili to imali analizu koja ukazuje na održivost sistema. Ako su troškovi održavanja sistema veći od naplate vode, onda treba da je jasno da to nije održivo. Stručnjaci svakako treba da daju mišljenje. Ako date pravo obrazloženje poskupljenja, vjerujem da će građani to razumjeti. Voljeli bismo mi da sve pojeftini, ali tržište diktira nešto drugo”, kazao je Duković za CdM.

Smanjiti broj zaposlenih

Tako ne misli odbornica Demokratskog fronta Marija Marović.

“Ne bih se sad bavila politikantskom pričom pa pomenula koliko je zaposlenih u Vodovodu, jer kad bi smanjili broj zaposlenih u tom javnom preduzeću, ne bi se dešavao ovaj budžetski teror nad građanima Podgoric”, jasna je ona.

Kako dodaje, gubici na mreži su 50 odsto što znači da se pola od ukupne potrošnje ne naplaćuje.

To su divlji priključci, nelegalni potrošači, zastarjele cijevi itd… Građani moraju da plaćaju nesposobnost menadžmenta i gubitke, jer je uprava Vodova nesposobna da obnovi vodovodnu infrastrukturu. Da damo jedan primjer – Kakaricka gora još nema vode a na 2 kilometra je od Podgorice. Totalno neshvatljivo i nepojmivo za današnje vrijeme”, ističe odbornica Marović za CdM.

Ima jasnu poruku šta treba uraditi.

“Smanjiti krađu, pod hitno uvođenje pojedinackih vodomjera i isti odnos prema svim potrošačima, da svi plaćaju ono sto potroše”, zaključila je Marović za CdM.

Novi udar

Zahtjev preduzeća Vodovod i kanalizacija da voda u Podgorici poskupi za oko 23 odsto neprihvatljiv je za Građanski pokret URA, saopštio je odbornik te partije u Skupštini Glavnog grada Zoran Mikić.

On je kazao da bi poskupljenje vode predstavljalo novi udar na kućne budžete i standard građana, a u praksi bi to značilo da će voda biti skuplja šest puta nego što je bila 2000. godine.

“Ono što su aerodromi na nivou države, Vodovod je na nivou Glavnog grada-simbol partijskog zapošljavanja. Najbolja potvrda ovoj tezi jeste porast broja zaposlenih u ovom preduzeću koji drastično raste iz godine u godinu. Primjera radi preduzeće ViK na kraju 2013. godine imalo je svega 391 zaposlenog i trošilo je 4,6 miliona (4.638.245 eura) za zarade zaposlenih i ostala lična primanja na godišnjem nivou, da bi na kraju 2017. godine imalo 597 zaposlenih i trošilo 6,1 milion eura za zarade. Ako uporedimo podatke sa 2001. godinom onda ćemo vidjeti da su troškovi zarada tada iznosili oko 1,5 milona eura, odnosno skoro 4,6 miliona eura manje nego danas”, istakao je Mikić.

Gradonačelnik Ivan Vuković je rekao da će stati iza poskupljenja vode ako je ono opravdano, jer je njegov posao da obezbijedi uredno vodosnabdijevanje.

Predsjedik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih nedavno je kazao da Vodovod treba da uradi analizu a na osnovu koje će ubijediti odbornike da treba da poskupi voda.

Iz Vodovda nijesu odgovorili na pitanja CdM-a o opravdanosti najavljenog poskupljenju.

Prema zvaničnom Izvještaju Regulatorne agencije za energetiku, podgorička domaćinstva plaćaju kubik vode 37,9 centi.

Sjednica Skupštine Glavnog grada na kojoj će se raspravaljati između ostalog i o poskupljenju vode zakazana je za 26. oktobar.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *