Monteput: Rezultati premašili rekordnu 2017. godinu

Dodajte komentar

Zahvaljujući povećanju broja vozila koja prolazak kroz tunel Sozina plaćaju po višim cijenama, Monteput je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario izuzetno dobar finansijski rezultat, koji je iznosio 7.877.381 euro i bio je 0,7 odsto veći od rekordne prošle godine, kazao je Dnevnim novinama izvršni direktor tog preduzeća Jonuz Mujević.

On je, u intervjuu za ovaj list, istakao uvjerenje da će Monteput spremno preuzeti gazdovanje prioritetnom dionicom auto-puta Bar-Boljare, ali i naveo da je ponosan na sistem održavanja i kontrole koji je u potpunosti digitalizovan.

“Analizirajući finansijske rezultate koje je ostvario Monteput za devet mjeseci ove godine, možemo reći da smo zadovoljni. Ukupni bruto prihod u poređenju sa istim periodom prošle godine veći je za 0,7 odsto i iznosi 7.877.381 eura. U prvih sedam mjeseci tekuće godine bruto prihod je bio manji za dva odsto, a povećanju ukupnih prihoda doprinijelo je, prije svega, povećanje broja vozila koja su prošla kroz tunel Sozina u špicu turističke sezone”, kazao je Mujević.

Prema njegovim riječima, kroz tunel Sozinu je prošlo ukupno 2.291.395 vozila.

“Struktura vozila je sljedeća dvotočkaši 12.530, automobili 2.009.242, vozila do 3,5 tone 93.992, vozila do 10 tona 95.986 i šleperi 79.645. Rekordan dnevni prolazak vozila kroz tunel zabilježen je 22. jula i iznosio je 17.062 vozila. Kroz Sozinu je od otvaranja, zaključno sa septembrom ove godine, ukupno prošlo 30.189.421 motorno vozilo. Dakle, kako sam već istakao, finansijski efekti su za ovaj period tekuće godine pozitivni, da kažem rekordni, kada se uporede sa onima iz ranijih godina za period prvih devet mjeseci”, naglasio je on.

Mujević tvrdi da je od uvođenja elektronske naplate putarine (ENP), permanentno je rastao broj korisnika.

“U ovoj godini za prvih devet mjeseci evidentirano je 153.979 prolazaka kroz Sozinu za koje je naplata obavljena putem elektronske naplate, uz smart kartice. Koristeći TAG uređaj za prolaz bez zaustavljanja, za prvih devet mjeseci evidentirano je 72.016 prolazaka. U odnosu na isti period prošle godine, povećanje prolazaka sa smart karticom iznosi preko 10.500, a putem TAG uređaja povećanje je preko 19.500 prolazaka. Korišćenje usluga ENP povećava se prohodnost i smanjuju gužve na naplatnim rampama. U ovom momentu imamo 2.755 korisnika smart kartica i 1.193 pretplatnika sa TAG uređajem”, kazao je on.

Mujević je posebno istakao značaj auto-puta, koji je, kako tvrdi, najznačajnija investicija u istoriji Crne Gore.

“Praćenje realizacije i implementacije ovog projekta se svakodnevno prati, kako od posebne poslovne jedinice Monteputa, tako i od nadležnog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, nadzornih organa, Komisije za reviziju projektne dokumentacije i Komisije za tehnički pregled i prijem kvaliteta izvedenih radova. O svim značajnijim dešavanjima uredno se informišu, prije svega, zainteresovani mediji i sva javnost u Crnoj Gori. Realizacija projekta se odvija na najtransparentniji način, uz uredno odgovaranje na sva pitanja i zahtjeve medija”, naveo je on.

Foto: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *