Sprema se prodaja Addiko banke sljedeće godine

1 komentar

Finansijski investitor Advent priprema inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) ili prodaju Addiko banke u Beču, koja je nastala iz posrnule Hypo Alpe Adria Bank.

Investicione banke Goldman Sachs i Citi će savjetovati Advent u procesu, reklo je nekoliko osoba upoznato sa pitanjem novinskoj agenciji Reuters.

Fokus je na IPO-u, koji bi mogao da se održi sljedeće godine. Advent i banka odbili su da komentarišu navode ili su na početku bili nedostupni.

Knjigovodstvena vrijednost Addika je oko 850 miliona eura, rekao je jedan od insajdera. Moguća procjena je nepoznata, ali evropski konkurenti trguju u prosjeku sa 0,85 puta od knjigovodstvene vrijednosti.

Addiko je nastao iz balkanskog poslovanja Hypo Alpe Adria banke, koju su 2014. godine kupili konzorcijum Advent i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Advent je preuzeo 80 posto, a EBRD preostalih 20 posto. Bankarska grupa sa sjedištem u Beču ima više od 1,1 milona kupaca u svojoj osnovnoj djelatnosti u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. U Austriji i Njemačkoj nudi online štedne proizvode.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • nastavlja se praksa iz supljeg u prazno

    rebrendiranje, dok ostaju politicki direktori u losem AU upravljanju kao i onih koji su regionalno u vlasnistvu bezbjedonosnih ekipa nije dugorocna opcija pa je stoga svaki globalni savjetnik bljedunjavi marktetinski pokusaj prodaje zaglusujuce praznine a ne stvarni IPO ozbiljne institucije

    usmrdjeli sinjel HAA e ne skida ni kad vas ameri i ek-rate toboz kao caste novim imenom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *