Stambeni kredit u Crnoj Gori duplo skuplji nego u EU

Dodajte komentar

Građanima Crne Gore je mnogo teže doći do krova nad glavom, nego građanima Evropske unije (EU), iz razloga što su kamatne stope na stambene kredite duplo veće, dok su prosječna primanja čak triput manja. Prosječna plata u EU je 1,520 eura, a u Crnoj Gori oko 500 eura. Takođe, kod nas su kamatne stope na stambene kredite između četiri i šest odsto, dok je u EU prosjek 1,9 procenata. Jedino što je skuplje u EU u odnosu na Crnu Goru je kvadrat stana. Kod nas kvadrat stana košta između 1.000 i 1.200 eura, dok u EU nema države čiji je prosjek cijene kvadragga ispod toga.

Kroz projekat “Hiljadu plus”, koji se trenutno sporovodi kod nas kamata je 2,99 odsto, ali je i ona veća za procenat od prosjeka u EU. Tako da stambeni krediti predstavljaju mnogo manje opterećenje za građane EU nego što je to slučaj u Crnoj Gori, gdje se za ratu za stan mora izdvajati trećina kućnog buceta.

Predstavnici banaka u Crnoj Gori već duže vremena govore o tome da je kamatna stopa na istorijskom minimumu, odnosno četiri odsto, međutim, u odnosu na stambene kredite u EU razlika je znatno veća jer građanima bogatijeg dijela Evrope kamata na stambene kredite iznosi 1,9 odsto.

Generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković smatra da je sa više aspekata problematično upoređivati se sa najrazvijenijim, odnosno bogatijim dijelom Evrope koja je, kako Je naveo, planetarno reper standarda življenja.

“Kamatne stope na stambenim kreditima u Crnoj Gori su na nivou istih u regionu, pri čemu treba realno sagledavati Hrvatsku kao dio EU, gdje smo na istom nivou u tom pogledu, a to su uporedivi parametri i prvi koraci ka boljem”, objasnio je Pejaković.

Naglasio je da je dobro da postoji cilj približavanja, kao i rad kroz razne forme u dijelu finansija.

“U toku je twinning program koji će harmonizovati propise za poslovanje na nivou najrazvijenijih. To je osnova, ali treba uvažiti i našu realnost privrednog razvoja, efikasnosti u zaštiti prava povjerilaca, pristupa jeftinim izvorima novca kao što imaju najrazvijeniji i slično”, kazao je Pejaković.

Istakao je da je poslovanje banaka posledica strategija svake banke ponaosob, i da je u skladu sa ciljevima i raspoloživim sredstvima za plasman te da ne smije biti administriranja, ako se želi u EU.

“Kamatne stope su tržišna kategorija i siguran sam da u skladu sa procjenom rizika i raspoloživosti sredstava, svaka banka u Crnoj Gori se odgovorno postavlja u domenu mogućeg. Stambeni krediti su specifični, dugoročni krediti do 25 godina kod nas i time vrlo osjetljiv proizvod svake banke gdje su strogo definisani uslovi plasmana”, naveo je Pejaković.

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *