Hrvatskoj i pored stranaca nedostaje radne snage

Dodajte komentar

Iako je hrvatska vlada za potrebe tržišta i odliva stanovništva stalno povećavala kvote za strane radnike, oni ne dolaze u broju u kojem se to očekivalo.

Jedini “stranci” su iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, ali ni u oni u očekivanom i potrebnom broju, izvještavaju hrvatski mediji.

Prema najnovijim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, još 10.133 radnih mjesta čeka strane državljane u Hrvatskoj. Za rad na ribarskim brodovima potrebno je 540 stranaca, ali je prijavljen samo jedan. Ne postoji interesovanje za softverske i sistemske inženjere kojih je potrebno 150, a prijavilo se samo deset. Za pilote se nije javio nijedan, a traže ih 20. Deficit je takođe u kulturi. Iako su potrebna samo tri, niko od opernih pjevača nije se prijavio. Samo jedan baletan – od dvanaest koliko ih nedostaje – trenutno pregovara o radu u Hrvatskoj.

Nedostatak radnika poslodavaci osjećaju svakodnevno, posebno u građevinskom sektoru, standardno postoje i potrebe za ljekarima i stomatolozima, kuharima, mesarima, vozačima, pastirima … a u kvotama za strance ima mjesta za stručnjake za meditiranje, berače voća, rukovaoce šumskim dizalicama, radnike u sektoru akvakulture, dresere pasa…

Pet stotina stranaca traži se za obradu ribe, slastičare, pekare i vozače kamiona. Od 1278 radnika koje je tražila prehrambena industrija, još uvijek ima 919 slobodnih radnih mesta.

Vlada je ove godine povećala kvote za novo zapošljavanje stranaca sa početnih 21.210 na sadašnjih 29.769.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *