Šefica MMF-a brani FED od Trampa

Dodajte komentar

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde stala je u četvrtak u obranu politike podizanja ključnih kamatnih stopa koju provodi američka centralna banka nakon kritika američkog predsjednika da je Fed podstakao previranja na finansijskim tržištima.

Juče su cijene dionica na Wall Streetu oštro pale budući da su se ulagači odlučili na rasprodaju imovine koju smatraju rizičnom, zabrinuti nedavnom najavom američke centralne banke da bi u decembru mogla ponovo podići ključne kamatne stope, po četvrti put u ovoj godini.

“Fed griješi, mislim da su poludjeli”, kazao je američki predsjednik najave iz centralne banke.

Šefica MMF-a upozorava pak da podizanje ključnih kamatnih stopa, poput onog koje sprovodi američka centralna banka, ima opravdanje u temeljnim makroekonomskim pokazateljima.

“Ekonomije koje generišu znatno poboljšan rast i snažniju inflaciju… i veoma nisku nezaposlenost nedvosmisleno moraju posegnuti za takvom mjerom”, naglasila je Lagarde u brifingu za novinare na Baliju.

“Takve su odluke centralnih banaka neizbježne”, dodala je.

Američki predsjednik u više je navrata pripisivao rekordne cijene dionica na Wall Streetu svom uspješnom ekonomskom programu, uključujući konfrontacijama prožetu trgovinsku pollitiku. Takođe je više puta kritikovao Fed zbog postupnog podizanja ključnih kamatnih stopa, koje bi po njemu moglo zakočiti rast tržišta dionica.

Globalna finansijska elita okupila se na Baliju na godišnjem skupu Svjetske banke i MMF-a, koji je tom prilikom u redovnom jesenjem izvještaju o izgledima za svjetsku ekonomiju snizio prognoze rasta u ovoj i idućoj godini za po 0,2procenta, na 3,7 posto.

U odvojenom izvještaju o stabilnosti globalnog finansijskog sistema upozorili su da bi rast moglo ugroziti dodatno pogoršanje stanja na tržištima u nastajanju i eskalacija trgovinskih sukoba.

Svijet najviše brine eskalacija trgovinskog rata s Kinom koji je pokrenuo američki predsjednik uvođenjem carina značajan dio kineskog uvoza ali i njegov prezir prema međunarodnim trgovinskim propisima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *