Nedjelja da bude neradni dan: Od nezadovoljnog radnika može se očekivati samo ogorčenost

Dodajte komentar
Ilustracija

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica za CdM kaže da godinama unazad predlažu da nedjelja bude neradni dan u trgovinama.

“Konačno smo dočekali da, po uzoru na većinu zemalja Evropske unije i mi imamo predlog da nedjelja bude neradna. Mislim da poslodavci sa tim ništa ne gube. Sindikati pozdravljaju to. Mi smo to godinama unazad tražili i to više puta. Obraćali se na sve adrese da se ukine rad nedjeljom i državnim praznicima”, istakao je Zarubica za CdM.

Profesor na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom, ekonomski analitičar Vasilije Kostić, smatra je ova predlog dobar sa ekonomskog i sa socijalnog aspekta. Objašnjava i zašto je tako.

“Takva rješenja ne bi ni trebala biti stvar dogovora već stvar obaveze jer čovjek je socijalno biće, prije svega, koje ima suštinski važne socijalne potrebe od čijeg zadovoljavanja zavisi njegova efikasnost, njegova motivacija i polet. Te potrebe imaju snagu fizioloških potreba pa njihovo nezadovoljavanje ili uskraćivanje njihovog zadovoljavanja utiče na zdravlje ljudi ( frustracija i stres potkopavaju zdravlje svake invidue). Naši poslodavci moraju da razumiju da će se zaposleni odnositi prema klijentima firme, onako kako se menadžment bude odnosio prema niima. Pa ukoliko se zaposlenima uskraćuje pravo na slobodan dan to će ozbiljno uticati na njihovo nezadovoljstvo firmom odnosno poslodavcem, koje će mu oni “vraćati” tako što će kad god bude moguće sabotirati realizaciju poslovnih ciljeva. Biće prepoznatljivo neljubazni sa mušterijama kakvi su i sada u najvećem broju slučajeva što je u stvari posljedica rečenog”, jasan je on u izjavi za CdM.

Prema Kostićevim riječima, potrebno je znati da nezadovoljno osoblje nužno ne može odgovoriti zathjevima modernog poslovanja, pa firme koje o tome ne vode računa predvidivo doživljavaju neuspjeh na tržistu.

“Vlasnici i menadžment njihovog biznisa bi ovu istinu morali ozbiljno uzeti u obzir da im se ne bi stalno vraćala kao bumerang. Od nezadovoljnog radnika ne možete očekivati ništa do ogorčenosti, a to nije emocija za ostvarenje dobrih poslovnih rezultata već za nešto drugo”, zaključio je Kostić.

Nezavisni poslanik i ekonomista Aleksandar Damjanović za CdM napominje da važeći propisi definišu trajanje radne nedjelje u maloprodajnoj, odnosno trgovačkoj djelatnosti i svakako je prioritet poštovanje propisa.

“Mnogo je slučajeva kada se u maloprodajnim objektima radi i tokom nedjelje odnosno praznika, iako za to ne postoje posebna odobrenja, pa bi prioritet morao biti pojačani inspekcijski nadzor i sankcionisanje svih poslodavaca koji djelatnost obavljaju protivno propisima. Posebna tema jeste što se i za takav prekovremeni rad uvelikom broju slučajeva ne obračunava dodatna zarada pa veliki broj zaposlenih u maloprodaji, u kojoj su zarade inače niske i daleko ispod državnog prosjeka, trpi dodatnu štetu. Imajući u vidu potrebe, naročito tokom djelatnosti sezonskog karaktera, kao i činjenicu da je normalno da veliki objekti širom regiona i svijeta rade svih sedam dana u nedjelji, svakako je neophodno definisati precizne kriterijume ko, kada i iz kojih razloga ima pravo da radi nedjeljom, ali to ne može biti pravilo”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, iako postoji argumentacija da bi potpuno ukidanje rada nedjeljeom imalo negativne posljedice po ekonomske tokove, naročito u sektoru usluga odnosno maloprodaje, još više negativnih efekata ima sedmodnevni radni angažman velikog broja zaposlenih koji faktički rade bez pauza i u podređenom su statusu u odnosu na zaposlene recimo u državnoj upravi.

CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *